Az ausztrál parlament delegációja a Festetics kastélyban

2012. április 19. (csütörtök)

Az ausztrál parlament elnöke és kísérete tett látogatást tegnap Keszthelyen. A vendégeket Helikon Kastélymúzeumban fogadta Manninger Jenő megyei elnök és Pálinkás Róbert alpolgármester, kastélyigazgató.

Az április 12. és 19. között Magyarországon tartózkodó delegációt Peter Slipper az ausztrál képviselőház elnöke vezette, a küldöttség tagjai voltak Susan Boyce szenátor, Mr. Hayes és Mr. Secker alsóházi képviselők is. A programokra elkísérte őket John Jerome Griffin, Ausztrália magyarországi nagykövete.

A törvényhozás tisztségviselői magyarországi tartózkodásuk során részt vettek az Élet menete vasárnapi rendezvényén, látogatást tettek a magyar Országgyűlés ülésén, találkoztak többek közt Orbán Viktor miniszterelnökkel, a köztársasági elnöki feladatokat jelenleg ellátó Kövér Lászlóval és Lezsák Sándorral, a parlament házelnöki feladatait gyakorló alelnökkel is.

A néhány napos, megbeszélésekkel sűrűn tűzdelt fővárosi látogatás után a delegáció pihentető kirándulást tett a Balatonnál. A tihanyi apátság megtekintését követően látogattak Keszthelyre, ahol a Festetics kastélyban fogadta őket Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, Pálinkás Róbert keszthelyi alpolgármester, a kastély igazgatója, Gachályi András alpolgármester és Dr. Kocsis László, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tanszékvezető professzora.
A vendégek Lönhard Miklós rendkívül szórakoztató tárlatvezetése mellett ismerkedhettek meg a Festetics család történetével és a XVIII-XIX. századi magyarországi főúri életformát bemutató kiállítással. A delegáció Dr. Kocsis László kertészeti tanszékvezető kíséretében ellátogatott Badacsonyba, a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum szőlészeti és borászati kutatóintézetébe is.