Az azonnali segítség életeket menthet

2017. október 22. (vasárnap)

Az újraélesztés nemzetközi napján 126 mentőállomáson – köztük Keszthelyen is – meg lehetett tanulni az újraélesztés szakmai fogásait, vagy a már elsajátított tudást felfrissíteni. A tegnap zajló eseményen iskolások, munkahelyi csoportok és egyszerű laikusok is meglátogatták a mentőállomást. Évente több ezren lesznek rosszul az utcán hirtelen keringésleállás miatt, az azonnali elsősegély akár az áldozatok kétharmadát megmenthetné.
Az újraélesztést gyakorolja társával Kovács István. A légzés és a keringés vizsgálata után megkezdi a fiú az újraélesztést. Harminc mellkaskompresszió majd két befújás az orron át – ezt kell ismételni a szakértő segítség megérkezéséig. István korábban nem tudta, hogy kell újraéleszteni, a Keszthelyi Menőállomáson tanították meg neki.

„Szerintem jó, hogy van ilyen program. Hogyha bármi történik valakivel az utcán, akkor tudok segíteni. Szerintem hasznos volt, hogy elhoztak minket” – nyilatkozta a Rezi Általános Iskola diákja.

Hazánkban átlagosan 25 percenként hal meg egy honfitársunk hirtelen szívhalál következtében. Az önmagában elkeserítő tényt súlyosbítja, hogy feltételezések szerint kétharmaduk megmenthető lenne, amennyiben az észlelést követően az első 3-5 percben a jelen lévő laikusok megkezdenék az újraélesztést. Az újraélesztés világnapjára szervezett ingyenes oktatások ezt a célt szolgálják. Az akcióhoz a Keszthelyi Menőállomás is csatlakozott.

„Az autósiskolában mindenki szerez alapismereteket újraélesztésből, azonban ezek az ismeretek az idő folyamán feledésbe merülnek, ami érthető is, hiszen nem minden nap találkoznak olyan szituációval, hogy ezt lehessen gyakorolni. Azonban mégis pozitív a tapasztalatunk azt tudom elmondani. Egyre többször fordul elő velünk, hogy a helyszínre érve már megkezdik a laikusok az újraélesztést, úgyhogy pozitív a tapasztalatunk e téren” – mondta el az állomás vezető mentőtisztje, Zombory József.

Az életmentést segítendő elindult a Szív City elnevezésű mobilalkalmazás. Az applikáció az Országos Mentőszolgálat riasztása alapján a helyszín 500 méteres körzetében értesíti a felhasználót, hogy az a mentők megérkezéséig elkezdhesse az újraélesztést. Egyelőre az alkalmazás csak Budapesten működik, de a tervek szerint jövő év elejére országosan lehet majd használni az Európában is egyedülálló alkalmazást.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8285/az-azonnali-segitseg-eleteket-menthet/