Az elmúlt évek legjelentősebb iskolafejlesztése valósult meg Keszthelyen

2010. szeptember 23. (csütörtök)

Befejeződött a városi fenntartású Keszthelyi VSZK nagyszabású infrastrukturális beruházása, az ünnepélyes átadás csütörtökön zajlott. Több mint kétszázmillió forintból újult meg az iskola és kollégiuma, a költségek nagyobb részét uniós pályázati támogatásból fizette a város.

A projektzáró rendezvényen a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviseletében jelen volt Dr. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a fejlesztés középpontjában a diákság áll; elsősorban értük, nekik készült az új iskola.
Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke dicséretét fejezte ki a városvezetésnek az intézmény fenntartásáért és fejlesztéséért a nehéz gazdasági helyzetben is. A pályázat körülményeiről szólva elmondta, hogy sokan jelentkeztek a kiírásra, ebből is látszik, milyen nagy szükség van az országban az oktatási intézmények felújítására.
A fenntartó önkormányzat nevében Ruzsics Ferenc polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Hangsúlyozta az intézmény szerepét Keszthely iskolavárosi mivoltában, és kitért arra, hogy a város turisztikai központi szerepében nagy jelentőségű a VSZK-ban megszerezhető tudás, az itt végzett idegenforgalmi és vendéglátós szakemberek munkája.
Fisli István iskolaigazgató, a projekt menedzsere ismertette az intézmény 46 éves múltját és bemutatta a most megvalósult fejlesztés elemeit. Történelmi megújulásnak nevezte a beruházást, és hozzátette: az elődök fejlesztő munkájának méltó folytatása ez az intézmény életében.

(fotó: Szeiler Gábor www.monitormagazin.hu)

Az európai uniós pályázaton nyert 189 millió forint mellé a kötelező önrésznél többet, összesen 44 millió forintot tett hozzá Keszthely városa, hogy minden igényt kielégítő fejlesztések valósulhassanak meg az intézményben. A főépületben megújult a tankonyha és a tornaterem, a folyosók és a lépcsőházak. Megtörtént az elavult villamos hálózat és fűtési rendszer korszerűsítése, a használati melegvíz előállítását ezentúl napkollektorok is segítik. Szintén energiatakarékossági célokat szolgál a tetőszigetelés cseréje, a hőszigetelt üvegezésű nyílászárók beépítése és a hőfokszabályzós szelepekkel ellátott lapradiátorok felszerelése. A kollégium összes szobájába új ablak és beépített szekrény került, egy emeleten teljes bútorcsere történt, és a padlót is újraburkolták. Az iskola és a kollégium földszintje akadálymentesen megközelíthető, valamint festés-mázolás is kiegészítette a munkálatokat. A felújított épület biztonságáért tűzjelzővel bővített kamerás vagyonvédelmi rendszer szavatol.

Nem csak az épületben, de az iskola környezetében is jelentős változások történtek: új térburkolatot kapott a főbejárat előtti tér, megújult a kerítés és a kapu, fedett kerékpártároló, szelektív hulladékgyűjtők és új növények került az udvarra.

A színvonalas oktatást segíti, hogy a pályázati támogatásból korszerű sport- és oktatási eszközökkel, esélyegyenlőségi, környezeti nevelést segítő felszerelésekkel bővült az intézmény eszközparkja.

Egy másik sikeres önkormányzati projekt keretében ezen kívül több mint 25 millió forint értékben 190 tanulói laptop és több tanári eszköz beszerzése is folyamatban van az iskola számára.

A beruházással az elmúlt évek legjelentősebb iskolafejlesztése valósult meg Keszthelyen. A városvezetés több más intézmény felújítására is rendelkezik kidolgozott tervekkel és előkészített pályázatokkal, hogy lehetőség szerint azok felújításához is uniós támogatást vegyen igénybe.

Nézze meg galériánkat!