Az első egyszerűsített honosítási eskütétel Keszthelyen

2011. szeptember 9. (péntek)

A székelyudvarhelyi Barabás Emese és Bálint Attila szeptember 9-én tett állampolgári esküt a városházán. Keszthelyen ez az első alkalom, hogy az idén bevezetett egyszerűsített honosítási eljárás keretében veszi fel valaki a magyar állampolgárságot.

Keszthely 2010 októberében kötött testvérvárosi szerződést a székely anyavárossal, a Hargita megyei Székelyudvarhellyel. Már azt megelőzően, és azóta is élénk kulturális kapcsolat jellemzi a két város viszonyát. Egy testvérvárosi találkozó alkalmával, a vendégül látott diákcsoport kísérőjeként érkezett Keszthelyre Bálint Attila és párja, és nyújtották be honosítási kérelmüket idén februárban.

Az ünnepségen Ruzsics Ferenc polgármester köszöntötte a párt, és örömét fejezte ki, hogy határon túli testvéreink közül elsőként Keszthely legfiatalabb, erdélyi partnertelepülésének lakóit fogadhatja magyar állampolgárként a városban. Felidézte a gyalázatos eredményű 2004. december 5-ei népszavazást, majd büszkén méltatta az annak szégyenfoltját lemosó, tavaly elfogadott törvényt, mely már lehetővé teszi minden magyar számára az állampolgárság felvételét.

A Magyar Köztársaság Országgyűlése tavaly nyáron fogadta el azt a régóta várt jogszabályt, mely alapján ún. egyszerűsített honosítás keretében vehető fel a magyar állampolgárság; ezzel a Parlament megteremtette a magyar nemzet határokon átívelő lelki, szellemi újraegyesítésének lehetőségét. Ez az állampolgárság végre formálisan, a jog eszközével is összeköti azokat, akik lelkileg, közös hagyományaikban, közös nyelvükkel mindig összetartoztak.

Keszthelyen idén már 21 kérelem került benyújtásra.

Kapcsolódó cikkek:
A székely főváros és a Balaton fővárosának együttműködése
Pro Cultura Hungarica-díj Elekes Gyula székelyudvarhelyi tűzzománcosnak
Székelyország a Balatonnál