Az én könyvtáram

2018. október 18. (csütörtök)

Olvasásfejlesztés, információkeresés, digitális írástudás, szövegértés – ezek a főbb irányai az Én könyvtáram programnak. 2017 és 2020 között a könyvtárak és a közoktatás közötti kapcsolat erősítését szolgálja a projekt. Ennek részleteiről egy könyvtárszakmai konferencián számoltak be a Fejér György Városi Könyvtárban. A keszthelyi bibliotéka is kiemelt részese az országos programnak.

Az én könyvtáram program kiemelt feladata a nevelési-oktatási intézmények támogatása. Cél, hogy a fiatalok hasznosan töltsék el az időt a bibliotékákban. A programban ezért például felmérik a 18 éven aluliak olvasási szokásait is. Az olvasásfejlesztés, információkeresés, digitális írástudás és szövegértés területén gyűjtik össze az egyes könyvtárak gyakorlatait. Zalából Keszthelyről, Zalaegerszegről és Nagykanizsáról is válogattak mintaprojekteket.

Pappné Beke Judit, könyvtárigazgató: „Tulajdonképpen ezek a projektek arról szólnak, hogy melyek közül országosan kiválogatták a legjobbakat, azokat a projekteket – majd amikor megismerhetjük őket – az iskolákkal együttműködve a könyvtárak meg tudják valósítani annak érdekében, hogy az olvasást népszerűsítsük, annak érdekében, hogy ezeket a jól felszerelt könyvtárakat technikai eszközökkel, okos eszközökkel felszerelt könyvtárakban a fiataloknak a digitális kompetenciáját fejlesszük.”

A program részleteivel a keszthelyi könyvtárban ismerkedhettek meg a zalai könyvtárosok, pedagógusok. A könyvtárszakmai konferencián elhangzott, hogy országos szaktanácsadói hálózat jön létre megyénként 2-2 fő részvételével, és szakmai műhelyek is közreműködnek a program eredményes megvalósításában. A könyvtári program a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár égisze alatt működik.

„Mi járjuk az országot. Mindenhová szeretnénk eljutni és megmutatni azokat az eredményeket, elért szakmai eredményeket, amelyeket eddig már a kutatóink, szakmai műhelytagjaink elértek és éppen ezért szakmai napokat szervezünk minden megyében. Minimum 3 szakmai napunk van. Eddig, mai adatot tudok mondani, több mint 1100 könyvtáros kollégához jutottak el azok az eredmények, amelyeket a projekt fel tudott mutatni” – nyilatkozta Tóth Judit, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár EFOP Irodaájának csoportvezetője.

A programnak kiemelt helyszíne lesz Sármellék is, ahol az egyik mintaprojektet fogják bemutatni.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9163/az-en-konyvtaram/?fbclid=IwAR2CobNdREtz-tBDINHzEFwDqMc1N7tCf1_GyeWTPNd2l7tQGrX0YmLi-u4