Tanműhelyt adott át Keszthelyen az E.ON Hungária

2022. november 29. (kedd)

Oktatási centrumot avatottaz E.ON Hungária Csoport Keszthelyen. A szakmunkás duális képzés keretében a tanulók a vállalat szakembereitől szerezhetnek értékes és jövőálló villamosenergiai tudást és tapasztalatot. Ez a társaság hetedik képzőhelye, ahol a jövő szakembereit képzik.

A keszthelyi és környékbeli fiatalok az E.ON szakembereitől szerezhetnek hasznos tudást. A vállalat telephelyén újítottak fel egy régi képzőhelyet, ahol elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek.

„Volt itt régen szakmunkásképzés ebben az épületegyüttesben, de megszűnt és sikerült újraindítani. Ezt hatalmas sikerként éljük meg, mert amikor arról beszélek, hogy energia átmenet, arról beszélek hogy energiakrízis, akkor az energetikán belül a villamos iparra hatalmas nagy feladatok hárulnak” – mondta Németh Imre, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója.

A duális rendszerű szakképzés keretében a középiskolások megosztva tanulnak az iskolában és a társaság tanműhelyében. A keszthelyi Asbóth iskola villanyszerelő és erősáramú elektrotechnikusai rendszeresen érnek el sikereket a szakmai versenyeken.

Dömötörfi Lívia, a ZSzC Keszthelyi Asbóth Sándor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakmai igazgatóhelyettese: „Egyre jobb átlaggal és egyre többen jelentkeznek iskolánkba és ennek nagyon örülünk. Ugyanakkor hiába próbáljuk az elméleti oktatást megvalósítani, ha nincs mellett megfelelő partner, gyakorlati hely, duális partner.”

A képzés célja, hogy a végzősök a szakma bármely területén a legmagasabb szinten tudjanak teljesíteni. A villanyszerelő hiányszakma. Keszthelyen stratégiai kérdés az oktatásfejlesztés, a város történelme is mindig az iskolák minőségétől függött – mondta Manninger Jenő polgármester.

„Nyilván előrelépést jelent. Több diák fog jelentkezni, többen végeznek és ez a környéken – ahol nagyon jelentős az építőipar és a villanyszerelésnek a helyzete – ez így nagy fontosságú, mondhatom, nem csak Keszthelynek, hanem Keszthely egy központja lehet ennek a képzésnek” – mondta Manninger Jenő polgármester.

Az E.ON Hungária Csoportnál már 120 tanuló végzett. A szakemberek több mint fele a társaságnál kapott munkát. A következő képzőhely Tatabányán nyílik. A szakmunkás duális képzés keretében a tanulók nem csak tudást, hanem ösztöndíjat és munkabért kapnak.

Keszthelyi TV – Hársfalvi Ákos

https://tvkeszthely.hu/hirek/9822-tanmuhelyt-adott-at-keszthelyen-az-eon-hungaria