Az eső jól jött a Balatonnak, a gazdáknak kevésbé

2023. április 18. (kedd)

A Balatonnak jól jött a sok csapadék, a gazdákat viszont hátráltatja a felázott talaj. A tavaszi vetéseknek elő kellene készíteni a talajt, de erre most nincs lehetőség. Keszthelyen több eső esett az elmúlt héten, mint egy átlagos áprilisi hónapban. A következő napokban változékony idő lesz, több helyen számíthatunk még csapadékra.

Hétvégén még jég is esett Keszthelyen. Az elmúlt öt napban 46 mm csapadék hullott a városban. Ez meghaladja az átlag április havi csapadékösszeget.

Megfelelő, de nem ideális a Balaton vízállása. A tó vízgyűjtő területén nagyon jól jött a csapadék. A magyar tenger vízállása 5 centimétert emelkedett. Április 18-án 110 centimétert mutatott az átlagmérce. Még körülbelül 15 centiméter hiányzik a vitorlázók szerint.

„Hogyha ez esetleg sikerülne, hogy május közepéig feltöltődik, akkor biztosan jó reménységgel várhatjuk a nyarat, illetve a kora őszt és nem lesznek problémák a kikötők bejáratánál a hajók közlekedésével. Azonban ha ez nem emelkedik tovább, hanem csak csökken, akkor lehet, hogy az idén is még lesznek problémák bizonyos helyeken, ahol sekélyebb a víz és a hajók esetleg nem fognak tudni elmenni” – mondta Kayser Miklós, a KYC vitorlázója.

A vitorlázók tavaly sok nehézséggel szembesültek. Ősszel 60 cm körül volt a vízszint, a mélyebb merülésű hajók többször fennakadtak a sekély részeken. A május elejétől kívánatos átlagos vízszint-maximum 120 centiméter +/- 5 %. Ha ez meglesz, és nem lesz extrém száraz nyár, akkor jó hajós szezon lehet.

Szépen virágzik a repce ezen a keszthelyi táblán. Az őszi vetéseknek jól jött a sok eső, azonban a gazdáknak oda kell figyelni az ilyenkor könnyen megjelenő gombabetegségekre. A tavaszi vetéseknél viszont baj van. A gazdák nem tudnak dolgozni a felázott talajon.

„Míg 2022. április 18-19-én – visszanéztük – körülbelül 8500 hektár tavaszi vetést jeleztek a gazdák. Idén ez a mai napig csak 2500 hektár, tehát töredéke a tavalyinak. Látszik az, hogy csúszásba vagyunk és főként az időjárás miatt” – mondta televíziónknak Sabján Krisztián, a Zala vármegyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A vizes talaj miatt az elkövetkező napokban biztos nem tudják elvégezni a talajelőkészítő munkákat a megye gazdálkodói. Zalában 50 ezer hektárt kell most megművelni a tavaszi növények vetéséhez. Nem Zala kapta a legtöbb égi áldást az elmúlt napokban. Sopron környékén még több eső esett. Az ország más területeihez képest jelentős volt a térségben az esőzés. A Tiszántúlon például van olyan terület, ahol az elmúlt egy héten mindössze 2-3 mm eső esett.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10262-az-eso-jol-jott-a-balatonnak-a-gazdaknak-kevesbe

Képek