Az év fája döntősei között van a Helikon Kastélymúzeum páfrányfenyője

2022. július 11. (hétfő)

A legjobbak között van a Helikon Kastélymúzeum 200 éves páfrányfenyője! Az év fája megmérettetés döntőjébe idén 12 növény jutott be. A voksokat októberig lehet leadni. A keszthelyi páfrányfenyő történetének, emlékeinek és eddigi szerepléseinek járt utána stábunk.

A Helikon Kastélymúzeum déli szárnyánál található a döntős páfrányfenyő, más néven Ginkgo biloba, melyet évszázadok óta csodálhatnak meg a vendégek a világ minden tájáról. Bár nagyjából 200 éves a növény, mégis fajtáját tekintve fiatalnak számít, ez az egyed ugyanis képes akár 1000 évig is fennmaradni. A gyógyászatban is előszeretettel használják a növényt. Levelei többek között flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaznak. Agyi vérellátás serkentésre, gyulladáscsökkentésre és migrén ellen is használják.

„Egyetlen képviselője fajának, tehát közeli rokonai nincsenek. Ősi növényként érdekes mód nagyon jól bírja a városi környezetet, valamint a szennyezett levegőt, nagyon strapabíró fafaj. Két apró természetes állománya található meg Kínában, egyébként itt fedezték fel ezt a fajt és innen terjedt el aztán mint dísznövény. Európába 1758-ba került ez a fafaj.” – mondta el Verkman Bertalan kertészmérnök.

A Festeticsekhez Kitaibel Pál botanikus hozta el a növényt. Festetics György annyira fontosnak tartotta a páfrányfenyőt, hogy még a névjegykártyáján is látható a Phoenix gálya és a kastély könyvtárszárnya mellett. Maga a fa több érdekes eseménynek lehetett tanúja azt elmúlt évszázadokban, ezért is kapta a „nagy idők tanúja” jelzőt.

„Többek között ez a fa érdekes módon 1900-ban a párizsi világkiállításon is szerepelt. Persze nem igazi valójában. Hanem úgy történt az eset, hogy 1899 nyarán Klöszt György, aki akkor az Osztrák-Magyar Monarchia egyik leghíresebb fényképésze volt, lefényképezte a keszthelyi kastélyt, a berendezéseit és lefényképezte természetesen ezt a csodálatos hercegnői kamarakertet is, ami itt mögöttem van. Illetve magát a kastélyt és értelemszerűen a Ginkgo biloba fát is. Akkor a fa körülbelül 100 éves lehetett és ezt a képet is bemutatták a világnak.” – ismertette Iski Szilvia történész-muzeológus.

A magyar filmtörténet egyik ikonikus filmjében, a Kárpáthy Zoltánban ennél a fánál ígér örök szerelmet a címszereplő kedvesének. A mai jegyes- és házaspárok is szívesen fényképeztetik le magukat a páfrányfenyőnél. Az év fája megmérettetés honlapján e-mail cím megadásával lehet elküldeni a voksokat. A levelezőrendszerbe egy visszaigazoló üzenet érkezik, ennek elfogadásával válik véglegessé a vótum. Az év fája versenyre október 1-jéig lehet szavazni.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9325-az-ev-faja-dontosei-kozott-van-a-helikon-kastelymuzeum-pafranyfenyoje