Az internet nem felejt

2019. február 12. (kedd)

A legerősebb pajzson is rést nyit a képzetlen felhasználó. A rendőrség ezért idén is előadásokkal hívta fel a fiatalok figyelmét a biztonságos internethasználatra. Keszthelyi és hévízi iskolákban tájékoztatták a diákokat az elmúlt héten. Elhangzott, hogy egyre több a visszaélés a személyes adatokkal, de az online zaklatás és a fiatalkorúak internetes csábítása is tapasztalható probléma.
A 8–22 éves korosztály – tehát a Z-generáció – életében ma Magyarországon a legalapvetőbb szükséglet az internet-hozzáférés – derül ki egy internetkutató cég 2017-es felméréséből. Az okostelefonokat a fiatalok inkább közösségi oldalakon való böngészésre használják, mintsem hanghívásra. A rendőrség szerint az online zaklatás, a becsületsértő bejegyzések és a káros tartalmak így már a fiatalok életének részei lettek.

„Például, ami bennem nagy nyomott hagyott, az az volt, amikor egy embert bántalmaztak egy videóban és elég durván és hang is volt, kép is és rendesen mutatták, ahogy bántalmazzák az embert és ez bennem elég mély nyomot hagyott. Vagy amikor állatokat kínoznak, azokat is felteszik, akár elrettentés miatt, hogy figyeljünk erre jobban, de vannak, akik azért teszik fel, mert dicsekednek vele” – mondta televíziónknak Nyirádi Virág, a Premontrei Szakgimnázium tanulója.

A fiatalok védelme érdekében a Keszthelyi Rendőrkapitányság munkatársai egy héten keresztül tartottak előadásokat a diákoknak. Az informatikai képzést is nyújtó Premontrei Szakgimnáziumban megtudtuk, hogy az intézmény is nagy figyelmet fordít arra, hogy tanulóik biztonságosan tevékenykedjenek az online térben.

Balogh Csaba igazgató: „Szeretnénk megtanítani a diákjainkat arra, hogy hasznosan és okosan használják ezeket a dolgokat, ne higgyenek el mindent, ami az interneten van, de tudják kiszűrni azokat, ahol igenis valós és jó anyagokat és tananyagokat tudnak leszedni, illetve kommunikálhatnak, beszélhetnek. Kiszűrni nem tudjuk azt, hogy ne használják az internetet, de azt igen, hogy okosan és biztonságosan használják.”

A bűnmegelőzéssel foglalkozó szakemberek elmondták, hogy aki nem szán kellő figyelmet a biztonsági szempontokra, könnyen áldozatul esik. Egyre több visszaélés történik az online felületeken mások személyes adataival; legyen szó bankkártya adatokról, jelszavakról, vagy videókról, fotókról.

Dr. Lakics Andrea kiemelt bűnmegelőzési főelőadó: „Kapitányságunkon is van több olyan feljelentés, amikor fiatalok küldenek magukról képet idegeneknek. Neki állnak interneten keresztül számukra idegen személyekkel csetelni, beszélgetni és nagyon sokan eljutnak addig, hogy képet küldenek magukról. Ezeket a képeket utána, akiknek elküldik, felhasználják akár olyan oldalakon is, amiken nem szerettek volna szerepelni és utána, amikor ezt a szülő megtudja, feljelentést tesz kapitányságunkon.”

Un. romantikus csalás ügyében is folyik eljárás a Keszthelyi Rendőrkapitányságon. Az USA nagykövetsége is figyelmeztetést tett közzé honlapján, hogy magukat amerikai katonáknak kiadó személyek vadásznak középkorú, párkapcsolatra vágyó magányos hölgyekre. A jellemzően külföldi kiberbűnözők az áldozat bizalmába férkőznek, házassággal és nagy vagyonnal kecsegtetnek. A beígért románc előtt azonban több módon pénzt kérnek a hölgyektől, akár milliós nagyságrendben.

A rendőrség előadásainak apropója a február 5-i biztonságos internet napja volt. A szakemberek azonban egész héten járták a keszthelyi és hévízi iskolákat. Az események fő üzenete az volt, hogy az internet nem felejt. Ami felkerül a világhálóra, az ott marad, és nem lehet befolyásolni annak a fotónak, videónak, vagy bejegyzésnek a további sorsát.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5747-az-internet-nem-felejt?fbclid=IwAR0MBo3WUlgsByggkRTXtM9RnaWYgG7Ahj8R3u9ZetcccxJGrbzNW8cXVM0