Az internetbiztonságra hívták fel a figyelmet

2022. március 25. (péntek)

Veszélyes a net! Egy-egy megosztással, de akár kommenteléssel is követhetünk el bűncselekményt. Erről tartott előadást a Keszthelyi Rendőrkapitányság munkatársa az általános iskolásoknak. A program része az Internetfiesta rendezvénynek. Az országos kezdeményezéshez a Fejér György Városi Könyvtár a kezdetek óta csatlakozik.

A közösségi médiának már kiemelt szerepe van az emberek mindennapjaiban. Digitális világunkban egyre több időt töltünk az online térben. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy egy-egy meggondolatlan megosztással milyen lavinát indíthatnak el. Hiába csak barátoknak küldjük el a képeket, videókat, a zárt csoportokból is ki tudnak ezek kerülni a nyilvánosság elé.

Az internetbiztonság fontosságáról szólt a Keszthelyi Rendőrkapitányság munkatársa a Csány-Szendrey iskola nyolcadikosainak. A fiatal korosztálynál az online játék is rejthet veszélyt. Az ismeretlen partner akár személyes adatokat is kicsalhat a gyanútlan diákból, később akár meg is zsarolhatja a megszerzett információk alapján. A megosztásokkal pedig maguk is követhetnek el akár akaratul ellenére is bűncselekményt.

„Nem mindegy, hogy mi van a képen. Nem mindegy, hogy milyen képet osztunk meg magunkról és nem mindegy, hogy milyen képet osztunk meg másokról. Hogyha ezen a képen, amin mi szerepelünk vagy a barátunk szerepel és esetleg ruha nélkül, ez a későbbiek során szexuális tartalmú bűncselekmény elkövetésére is okot adhat. És a Keszthelyi Rendőrkapitányságra, ha ilyen feljelentés, akkor eljárunk ezekkel az elkövetőkkel szemben.” – ismertette Dr. Lakics Andrea a Keszthelyi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

A saját korosztályukat leginkább érintő veszélyek mellett a rendőr felhívta a fiatalok figyelmét arra is, hogy szüleiket és nagyszüleiket is átverhetik az interneten. Szó esett az egyedülálló nőket becsapó külföldi lovagokról és az unokázós csalókról is. Az előadás célja, hogy megismertesse a diákokkal a világhálón számos bűncselekmény elkövethető.

„Abból a szempontból is jó volt, hogy megtudtunk olyan dolgokat, hogy mindenképp gondolkodnom kell, mielőtt cselekszem. Hiszen óriási bűntettek is vannak. Az adatinkat is kiadhatják és az nem lesz jó se számunkra, se mások számára.” – mondta el Antonovici Alina tanuló.

Az előadás az Internetfiesta nevű országos rendezvény része. Az internetbiztonsághoz kapcsolódóan egy új könyvet is figyelembe ajánlanak.

„Az internetbiztonság mindannyiunkat érint, nem csak a diákokat, hanem idősebbeket és a felnőtt korosztályt is. És engedjék meg, hogy megragadjam a lehetőséget, legújabb könyveink között a Bántanak! Segítesz?című útmutató könyvet szeretném mindenki figyelmébe ajánlani.” – hívta fel a figyelmet Verebélyi Judit könyvtáros.

A programon felhívták a figyelmet, ha valaki úgy érzi, hogy az interneten bűncselekmény áldozata lett, a családtagokon kívül értesítse a rendőrséget is.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8979-az-internetbiztonsagra-hivtak-fel-a-figyelmet