Az irodalom volt a fókuszban a Vajdában

2024. március 26. (kedd)

Az olvasáskutatás mibenlétével ismerkedhettek meg a Vajda János Gimnázium diákjai és a keszthelyi, illetve környékbeli magyartanárok. Dr. Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság alelnöke tartott interaktív előadást az iskolában. A program célja az volt, hogy rávilágítson a megváltozott olvasási szokásokra, és ösztönözze a fiatalokat az olvasásra.

Az olvasásnak számos jótékony hatása van. Fejleszti a fantáziát, a szókincset és a szövegértést. Kutatások bizonyítják, hogy azok, akik sokat olvasnak, kiemelkedően jobban teljesítenek a különböző szövegértési feladatokban. Az is tény, hogy azokból a gyerekekből lesz olvasó felnőtt, akik szüleiktől is ezt látták. A digitális világ térhódítása ugyan némileg visszavetette az olvasási kedvet, de ma is sok fiatal vesz a kezébe könyvet, az olvasási szokások azonban változtak.

„Az elmúlt évtizedben jelentősen változott az olvasói paletta, tehát új műfajok kerültek előtérbe. Különösen a fiataloknál a sci-fi, a fantasy, illetve a képregény műfaja a legutóbbi mérések alapján is nagyon népszerű, miközben a korábbi mérésekben vagy nem volt mérhető, vagy jelen nemzedéket meg sem kérdezték, mert nem is feltételezték, hogy ilyeneket olvasnának. Pont a fantasy és a sci-fi kapcsán érdekes, hogy míg ez kifejezetten fiús műfaj volt korábban, most nagyon sok lány olvassa.” – tájékoztatott Dr. Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság alelnöke.

Dr. Gombos Péter arról beszélt, az olvasási szokások függnek az életkortól és a nemtől is. Elhangzott, a lányok és a fiatalok jellemzően többet olvasnak, bár a statisztikák szerint hazánk lakosságának 50%-a rendszeres olvasó. A társaság alelnöke az olvasáskutatásról és az olvasáspedagógiáról is beszélt. Egyrészt szerette volna megismertetni a fiatalokkal ezt az ágazatot, másrészt nem titkolt cél volt az is, hogy kedvet csináljon a gyerekeknek ahhoz, hogy esetleg ezzel a területtel foglalkozzanak.

„Az előadást rendkívül érdekesnek tartottam, már vártuk, hogy meghallgathassuk ezt a beszélgetést. Főként az olvasáskutatásról volt szó, és nagyon érdekfeszítőnek találtam ezeket az információkat, és a témát is érdekesnek találom. Szeretnék a továbbiakban utánanézni, mert nagyon érdekes dolgokat tudtunk meg az emberek olvasási szokásairól, ezekről a felmérésekről, és egyéb érdekességeket is megosztott velünk.” – mondta Bencze Lilien Alexa, a Vajda János Gimnázium tanulója.

A Vajdában Olvasáskihívást is szerveztek, ennek díjait is átadták. A teljesítők között 10 darab 6000 forint értékű könyvvásárlási utalványt sorsoltak ki az ÚT- Újra Talpon Alapítvány jóvoltából. Az az osztály, ahonnan a legtöbb kihívást teljesítő kikerült, az Athenaeum Kiadó és a Magyar Olvasástársaság révén könyvjutalomban részesült. Az előadás egy hosszabb irodalmi programsorozat lezárása volt.

„Február elején kezdtünk egy olyan programmal, hogy szerveztünk egy iskolai irodalmi csapatversenyt. Mészöly Ágnes műveivel kellett megismerkedniük a gyerekeknek, és aztán ezt egy olvasáskihívásos programmal folytattuk. Ez egy 21 napos program volt, és ennek a programnak a lezárásaként tartjuk most ezt az előadást, illetve részesülhetnek ebben a diákok is, és a tanárok is, kollégák.” – tájékoztatott Hóbor Katalin, a Vajda János Gimnázium magyartanára.

Dr. Gombos Péter előadást tartott a magyar szakos pedagógusoknak is. A cél itt is az volt, hogy a szakemberek megismerjék a legújabb kutatási eredményeket, és ötleteket kapjanak arra, hogy hogyan motiválják a fiatalokat az olvasás érdekében.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek