Az iskolák a vándorserlegért, a diákok a fődíjért versengenek

2024. április 25. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Kilenc művészeti ágban, összesen 24 kategóriában versengenek a helikonos diákok. Idén is rangos zsűri bírálja a tanulókat. Nem csak a diákok, diákcsoportok, hanem az iskolák is versengenek egymással. A pontverseny győztese viheti haza a vándorserleget.

Az énekkarok versengésének az idén is a Balatoni Múzeum adott otthont. 33 kórus méretteti meg magát az idei Helikonon, sokan közülük rendszeres vendégei a seregszemlének. A fellépők mindig nagy örömmel jönnek a Helikoni Ünnepségekre.

„Nagyon jó volt ismét visszajönni egy ismerős közegbe. Nagyon-nagyon szeretem a Balatoni Múzeumot, ez egy nagyon jó lehetőség a kórusoknak, mert az akusztika megadja a megfelelő lehetőséget, hogy összemérjük magunkat” – mondta Lehota András Péter nagyknizsai diák.

Afrikai törzsi dallamok is felcsendültek a múzeumban, a többség azonban az egyházi és világi kórusművek közül válogatott. A zsűri elsősorban a tiszta éneklést és a kottahűséget vette figyelembe a pontozásnál, de fontosnak tartották azt is, hogy az előadók személyisége is megjelenjen a színpadon.

Hartyányi Judit zsűri, karnagy: „Nagyon fontos az, hogy milyen karakter az, amit ők megvalósítanak a kottából. Tehát a leírtakon kívül sokkal inkább fontos, hogy a személyiségét adja a karnagy, az énekesek is, hogy hajlékony legyen.”       

A népdal, népzene, néptánc kategóriák versenye a GESZ sportcsarnokban zajlik. 91 műsorszámot, köztük 13 népzenészt, 39 népi énekest és 40 néptáncost- szólistát és csoportot- értékel az idei Helikonon a szakmai zsűri.

„Gyönyörűen fejlődnek a dolgok és fejlesztik a kórus éneklést, a táncokat, a népdalokat. Gyönyörűen Minden tájegységet vesznek. Erdélyit is, Kárpát-medencei zenéket, több helyszínről” – nyilatkozta Pál Lajos Magyarország Érdemes Művésze, a zsűri elnöke.

Már a nyitó napon nagyon sok fiatal mutatta meg a néphagyományok iránti érdeklődését.

„A néptánc szerintem az egyik legszebb önkifejezési forma az összes művészet közül” -vallja Lenkovics Lóránt, a nagykanizsai Dr. Mező Ferenc Gimnázium és SZKI tanulója.

A világhírű magyar néptánc és népzene szépségeit a középiskolások nagy örömmel hozták Keszthelyre.

Kisvári Réka, a Szekszárdi Garay János Gimnázium tanulója: „Nagy lelkesedéssel készültünk az egész versenyre. Én már két éve is voltam ezen. Akkor is nagyon élveztük. Rengeteget próbáltunk. Mindig a tökéletességre szeretnénk hajazni.”

A középiskolások művészeti fesztiválján a Balaton Színház ad otthont a színjátszás kategóriának. A bemutatók előtt már nagy izgalommal készülődtek a fiatalok. Egymás között is szívesen osztották meg a közös alkotás, téma feldolgozás élményét, a Helikonra való készülődés izgalmait.

„Mi már nagyon régóta vártuk a Helikont és minden második évben erre várunk. Egy olyan darabbal készültünk, ami a globális idő problémákat dolgozza fel” – mondta Szentimrey-Vén Dániel, a veszprémi Lovassy László Gimnázium diákja.

Látványban, kreativitásban és kiváló előadásmódban nem volt hiány. A színpadra vitt darabok vegyes képet mutattak.  Arany János: Ágnes asszony című darabján át David Campt: Rabmadarak angol drámájáig számos művet feldolgoztak az iskolai színjátszók. A szereplők a darab bemutatása után szívesen beszéltek a mű mondanivalójáról.

Tímár Szonja, a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium diákja: , Azt gondolom, hogy fontos üzenet, hogy sajnos nagyon sokszor nem vesszük észre, hogy valaminek a rabjai vagyunk és ennek a felismerésnek meg kell történnie és aztán cselekednünk kell.”

A két napos versengésben huszonnégy iskola színjátszói állnak színpadra, hogy szakmai zsűri előtt mutassák meg tehetségüket. A diákok a helikoni fődíjért, illetve arany-, ezüst- és bronz minősítésekért versengenek.

Regman Karola, Hegedüs Éva –  Keszthelyi TV

Képek