Az iszapelhelyezés volt a BFT konferenciájának fő témája

2024. január 24. (szerda)

A balatoni iszapelhelyezés kérdéséről tanácskozott szerda délelőtt a Balaton Fejlesztési Tanács, valamint az érintett szakemberek. A témában nincs még teljes egyetértés, sok a vita, de abban már megállapodtak, hogy legalább egy minimális kotrás szükséges.

Legutóbb 2020-ban okozott nagy riadalmat a tömegesen megjelent kékalga a Balaton felszínén. Ez a vízben lévő magas foszfortartalom miatt alakult ki. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság akkor harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültség elrendelésére és a szükséges mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat.

A magyar tenger mederkotrása évek óta fontos kérdés. A vízügy szakemberei megállapították, hogy fontos lenne legalább az iszapcsapdákban lévő iszap eltávolítása, mely csökkentené a foszformennyiséget a Balatonban. Erről a keszthelyi konferencián is beszámoltak. Ezt a nyugati-medence településeinek polgármesterei is szorgalmazzák, a vízminőség ugyanis a turizmust is befolyásolja.

„Nekünk ez nyilvánvaló itt balatoni embereknek, hogy természetesen a vízminőség nagyon fontos. De a vízminőség az olyan értelemben is fontos, hogy a Balaton egy rekreációs üdülőövezet. Tehát olyan értelemben is fontos a vízminőség, hogy az valóban fürdésre alkalmas legyen hosszú távon is, fürdésre és a szabadidő eltöltésére is alkalmas legyen.” – mondta el Manninger Jenő polgármester.

Az ülésen arról is szó esett, hogy egy megfelelő kotróhajó megvétele, valamint újabb zagytárolók létrehozása hosszú távon megoldást jelenthetnének a megelőzésre. Ezeknek a helyeiről azonban még nincs egyetértés.

„Mi a nehézség igazából, amit látunk? Most az a nehézség, hogy 1-2 évre még megoldott az iszap elhelyezése, hosszabb távon nem látszik megoldás. A Vízügyi Igazgatóság nagyon sok  munkát fektetett ebbe és felmérte, hogy hogyan lehetne. Itt még nincs egyetértés, a Nemzeti Park gyakorlatilag azt nyilatkozta itt, hogy a 90%-val nem ért egyet. Mi például nagyon szeretnénk, hogyha a Zala-torok környékén is lehetőség lenne.” – tette hozzá a város első embere.

Ez a helyszín azért lenne a tagok szerint megfelelő, mivel a Kis-Balatonnál a legjelentősebb a foszforterhelés, így gazdasági szempontból is megfelelő lenne idetelepíteni egy tározót. Arról is szó esett, hogy kutatások zajlanak a kitermelt iszap az építőiparban és a mezőgazdaságban való hasznosításáról. Ezeknek a gazdaságos alkalmazása azonban még a jövő kérdése lesz.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek