Az olvasóké volt vasárnap a könyvtár

2021. október 13. (szerda)

A legrégebbi és a legtöbbet kölcsönző olvasót is köszöntötték a Fejér György Városi Könyvtárban. A bibliotéka az Országos Könyvtári Napok című rendezvénysorozat keretében várta az elmúlt héten vendégeit. A program egyik legnépszerűbb napja a Könyves Vasárnap. Ilyenkor még a késedelmi díjat is elengedik a renitens kölcsönzőknek. Tegnap az anyakönyvtár és a Gyermekkönyvtár is várta a régi és új olvasóit.

1999 óta zajlik októberben a könyvtárak összefogása, az Országos Könyvtári Napok programsorozat. Az október 4-10. között zajló esemény záró rendezvényén, a Könyves Vasárnapon a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárban és Gyermekkönyvtárban is családi programokkal, kiállítással várták az olvasókat. A könyvtár vezetője mutatta be a legrégebbi olvasót, Kocsis Ferencnét, akinek irodalomszeretetét, olvasói hűségét köszönték meg. Györgyike néni a magyar irodalom remekeit már fiatal korában elolvasta. Két-három hetente kölcsönöz könyvet. Az olvasmányok ma már segítséggel jutnak el otthonába.

„mai írók közül Ottlikot. Például az Iskola a határon, az a kedvenc könyvem. Szóval ilyen zsánerű műveket olvasok. Csak nehezen jegyzem meg már az íróknak a nevét. Fel akarom sorolni, hogy miket hozzanak. Azt már nehezen jegyzem meg. 98 éves vagyok. Ez mondjuk teljesítmény így is, hogy tudok olvasni még. „- mondta el Kocsis Ferencné.

A Könyves Vasárnapon köszöntötték azt az olvasót is, aki az elmúlt 5 évben a legtöbb könyvet vette ki a könyvtárból. Bertókné Csengeri Anikó közel 3 ezer kötetet kölcsönzött Keszthelyről.

„Mindennap olvasom. Nem tudok egy napot úgy elképzelni úgy, hogy olvasás nélkül fekszem le. Pici gyerekkorom óta, mióta megtanultam, azóta olvasok. – van kedvelt téma?- Igazából mindenevő vagyok. Tehát ez hangulattól függ, hogy mikor mit olvasom. Nagyon szeretem az ezoteria típusú könyveket, krimiket, bestsellerek, történelmi könyvek. Teljesen változatos skálán mozog az ízlésem.”- nyilatkozott Bertókné Csengeri Anikó.

A Könyves Vasárnapon elengedték azoknak az olvasóknak a késedelmi díjat, akik a kölcsönzési határidőn túl sem vitték vissza a könyvtári könyveket. A neked mennyit ér akcióban is találhattak az érdeklődők kedvükre valót. Ingyenesen lehetett beiratkozni a könyvtárakba. Keszthelyen a Könyves vasárnapi programra 215 érdeklődő látogatott el és 151 olvasó iratkozott be.

„Úgy gondoljuk, hogy szeretnek az olvasók olvasni. Még nem szoktak el teljesen a könyvtártól, hiába voltunk ilyen sokáig zárva a pandémia miatt. Egyre többen jönnek, egyre többet kölcsönöznek és van olyan olvasónk, aki még az egy évet sem töltötte be. A legidősebb olvasónk pedig már elmúlt 98 éves.”- adott tájékoztatást Kocsondiné Eisenkorb Györgyi.

A Fejér György Városi Könyvtárban sokféle hagyományt követve, de számos újdonságot is tartogatva készültek a könyvtári napokra. Megnyílt az olvasók munkáiból az a kiállítás, ahol festmények, fotók, kerámiák és textilmunkák mutatják be az irodalomkedvelők kreativitását. A tárlat október 16-ig látható.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8497-az-olvasoke-volt-vasarnap-a-konyvtar