Az orgona felújítására gyűjtöttek

2024. április 5. (péntek)
KesztHelyi identitás

Jótékonysági táncestet szervezett a Keszthelyi Református Gyülekezet és a Szeghalmy Bálint Református Egyházi Alapítvány. Az eseményen a templom orgonájának felújítására gyűjtöttek. A bálnak a Balatoni Múzeum adott otthont, a programon kulturális műsorral, vacsorával és zenével várták a testvéreket.

Zongorajátékával kápráztatta el a közönséget Nagy Róbert, a Festetics György Zeneiskola növendéke. Az est során több zenés produkció volt, a fellépő fiatalok mind a református gyülekezethez tartoznak. A zene a protestánsoknál is kiemelt helyet foglal el. A keszthelyi református orgona azonban nagyon rossz állapotban van, és a templomfelújítás is megviselte a hangszert. A gyülekezet kántorának, Henter Lórántnak a tehetségét dicséri az, hogy felhangzanak a zsoltárok az istentiszteleteken.

„A sok por és a munkálatok, amik folytak, azáltal a hangszer elhangolódott. Előtte is voltak problémák, amikkel küszködtünk, a sípoknak a felújítása, maga az elektronika a hangszeren. Több dolgot kellett volna rendbe hozni, de mivel ez a felújítás megtörtént, ez egy kicsit még negatívabbá tette az egész helyzetet.” – mondta a gyülekezet kántora.

Az orgona felújítása már az elmúlt években is megfogalmazódott a gyülekezet gondolataiban. Elsőként azonban Pékné Orbán Julianna és Pék András voltak azok, akik létrehoztak egy orgonaalapot. Ezt követte a táncest megszervezésének gondolata, amelyre a gyülekezeten kívülről is várták mindazokat, akik szívesen szántak időt, energiát és adományt az orgona javára.

„A református istentiszteleti liturgiánkban az az ige minden istentisztelet végén elhangzik, hogy a jókedvű adakozót szereti és megáldja az Isten. Én ezt sokáig – különösen fiatal teológus koromban – át szerettem volna írni, és protestáltam jó protestáns lelkészként, hogy miért nem jószívű adakozót szereti és megáldja az Isten, mert számomra ez a két dolog fért össze. Aztán ahogy teltek az évek, rádöbbentem, hogy valóban a jókedvű adakozót áldja meg az Isten, aki jókedvvel, jószívvel tud adni.” – tájékoztatott Zichy Emőke református lelkész.

A szervezők meglepetés műsorral készültek, rövid néptáncos bemutatót láthatott a bálozó közönség. A mulatságnak a Balatoni Múzeum adott otthont, az intézmény vezetése nagy örömmel fogadta be a programot. Németh Péter igazgató maga is a gyülekezet tagja, így nem volt kérdés, hogy a múzeum aulájában szervezik meg a református bált.

„Én magam is református vagyok, az alapítvány kuratóriumának a tagja. Másrészt a Balatoni Múzeum több, mint egy múzeum, kultúrpalotának álmodták meg elődeink, és amilyen módon csak lehet, mi igyekszünk ehhez méltók lenni, és az ilyen rangos eseményt befogadni. Lelkész asszonynak egy álma volt, hogy ide jöjjön a bál, és mi ehhez hozzájárultunk, hogy ez megvalósuljon.” – emelte ki a múzeum igazgatója.

A bálon támogatásáról biztosította a gyülekezetet Manninger Jenő. Keszthely polgármestere elmondta, az önkormányzat anyagilag is hozzájárul az orgona felújításához.

Regman Karola – Keszthelyi TV