Az országban Keszthelyen lett elsőként QR kódos parcellakő

2022. március 25. (péntek)

QR kóddal ellátott parcellakövet adtak át Keszthelyen. Ennek segítségével az itt található védett sírhelyeket és a benne nyugvó személyek életrajzait ismerhetik meg a látogatók. Keszthelyen 12 ilyen nyughely található.

A nemzeti sírkert védettségi kategóriát Magyarország Kormánya hozta létre 1999-ben. Az idetartozó sírokban a nemzet leginkább megbecsült személyei nyugszanak. Életútjuk, foglalkozásuk változatos, találhatóak közöttük írók, költők, művészek, tudósok, mártírok, katonák, sportolók.

A Nemzeti Örökség Intézete célja, hogy a fiatalabb generációval és a turistákkal is megismertessék azokat a személyeket, akikre példaként tekinthetünk. Keszthelyen 12 olyan ember sírhelye található, aki sokat tett a térségért.

„Határozott szándékunk az, hogy a helyi hagyományőrző és a települési emlékezettel foglalkozó szervezetek az iskolákkal összefogva a saját oktatási programjukba is tudatosan használják majd azt az adatbázist, ami ezen a kövön és a rajta lévő QR-kódon, illetve a honlapon keresztül lehet majd elérni.” – mondta el Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója.

Az intézmény úgy döntött, hogy fizikailag is megjelöli azokat a temetkezési helyeket, ahol nemzeti sírkert részeként védett sírok találhatóak. Erről tavaly már egyeztettek Keszthely Városával és a térség országgyűlési képviselőjével. Így került ide elsőként a QR-kóddal ellátott információs parcellakő.

„Mindent megteszünk azért, hogy ne csak emlékezzünk, hanem meg is ismertessük az emberekkel a híres embereinket, azokat, akikkel együtt éltünk. Hiszen azt lehet mondani, minden város igazából az ott élőktől lesz a leghíresebb. Nagyon fontosak az épületek, nagyon fontos a környék, a beruházások, de leginkább az ott élőkre és azok kapcsolatára emlékezünk és azok is maradnak meg az utókornak.” – osztotta meg Manninger Jenő országgyűlési képviselő.

Egyik városban sem szabad csak a jövőre koncentrálni. Hiszen a múltban számos olyan jeles személy élt, akiknek köszönhetjük a jelenünket. Róluk eddig is és a jövőben is kötelező megemlékeznünk.

„Nyilván ez nem csak Keszthelyről szól, hanem ahogy főigazgató úrral beszéltük, hogy bízunk is benne, hogy ezzel tudunk példát mutatni más településeknek is az országban. hogy mennyire eredményes és jó tud lenni, ha egy ilyen fontos szakmai szervezet és egy önkormányzatnak közös a szándéka és jól tud együttműködni.” – fogalmazott Nagy Bálint polgármester.

Az átadót követően megkoszorúzták a Reischl-család sírboltját. A Nemzeti Örökség Intézete tervei szerint idén még 29 temetkezési hely megjelölése történhet meg, többek között Sümeg, Csurgó, Cegléd, Gödöllő, Sárospatak, illetve Budapest több temetőjében.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8976-az-orszagban-keszthelyen-lett-elsokent-qr-kodos-parcellako