Az őszi gyümölcsök és a virágok a legnépszerűbbek a piacon

2019. október 3. (csütörtök)

A szőlő, a körte és a télen is pompázó árvácskák a legnépszerűbbek ilyenkor a piacon. A vásárlók leginkább fogyasztás céljából keresik most már a terményeket, de akadnak olyanok is, akik eltevésre vásárolnak. A Keszthelyi Városi Piacon sok a törzsvásárló, akik a megszokott árusoknál keresik a zöldségeket, gyümölcsöket.
Október első napjaiban is nagy a nyüzsgés a Keszthelyi Városi Piacon. A standoknál zöldséget, gyümölcsöt, magokat kínálnak az árusok, de nagyon sok asztalnál van virág és méz is. Vásárlók is vannak, nem csak a helyiek, hanem a külföldiek is keresik a magyar portékát. Sokan otthon is termelnek zöldséget, de nagyobb mennyiségért a piacra mennek vásárolni.

„Azért leginkább, mert itt a termelőtől tudok vásárolni, és mindig friss. Eltevéshez feltétlenül szükséges, hogy az áru olyan legyen, ami eltartható.” – mondta egy vásárló, Kovács Jánosné.

Az élelmiszerek mellett nagyon népszerűek a virágok is, sokan keresik a télen is pompázó árvácskákat. A piac árusai azt mondják, a tavalyi évhez képest emelkedtek valamelyest az árak. Véleményük szerint ennek az az oka, hogy az idei időjárás sok zöldségnek, gyümölcsnek nem kedvezett, így jóval kevesebbet tudnak elhozni a piacra, mint amennyire igény lenne.

„Talán egy picit, egy picit emelkedett. Az időjárás függvénye egyébként minden. Az árak ahhoz alkalmazkodnak, hogy az időjárás milyen. Nem nagyon sikerültek a nyári, mondjuk paradicsom, a paprika az szép lett, de paradicsom nem lett olyan nagyon sok, mint szokott lenni.” – emelte ki egy árus, Szügyi Zoltánné.

A vásárlók körében népszerűek a gyümölcsök is, a többség számára fontos, hogy hazai termesztésű szőlő vagy körte kerüljön a kosárba. A Városi Piacon több asztalnál is lehet válogatni az őszi gyümölcsök közül, de még szilva, sőt málna is akad a kofáknál. A vásárlók már inkább csak fogyasztás céljából, nem pedig eltevés miatt keresik a gyümölcsöt ilyenkor.

„Őszi gyümölcsöt. Szőlő a sláger, a körte, alma, azok egész tavaszig kaphatók a piacon. Aztán azon kívül még van szilva, de aztán ezen kívül meg majd jönnek az import termékek, a téli nektarin, őszibarack.” – emelte ki egy másik árus, Ángyán Józsefné.

A Keszthelyi Városi Piac egész évben várja a vásárlókat. A késő őszi, téli időszakban ugyan kevesebb a termény, de ilyenkor is szívesen keresik a keszthelyiek a helyi burgonyát, hagymát és más növényeket.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6455-az-oszi-gyumolcsok-es-a-viragok-a-legnepszerubbek-a-piacon?fbclid=IwAR2t97fbx8gGsuZ3A59HgaEtrZCbbAJ9CRRStUV9qRzkaBEfiYRgQq3wwy8