Bajban vannak a menhelyek

2022. szeptember 15. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Kilátástalan helyzetbe kerülhet több állatmenhely. A gazdasági nehézségek miatt olyan költségnövekedést tapasztalnak a fenntartók, amit nem tudnak kigazdálkodni. Kevesebb az örökbefogadó, ugyanakkor többen már nem tudják eltartani kutyájukat. A menhelyeknak most elsősorban anyagi támogatásra van szükségük.

„Fiatal kutya, egy-két éves, úgyhogy még abszolút jól kezelhető, tanítható, formálható, más kutyákkal is kijön, gyerekek mellé is. Egyébként olyan közepesen aktív kutya” – mutatja be az ebet Szász Anna gondozó. Michelle, egy ivartalanított szuka kutya. Bármikor örökbe fogadható. Gyerek mellé is ajánlják, mégse kell senkinek. Hónapok óta akadozik az örökbefogadás az Elisabeth menedéknél. Az idősebb kutyákat egyáltalán nem viszik. A gazdasági nehézségek miatt az állatorvos, az autóhasználat is egyre drágább. Az állatvédő egyesületnek mindössze 10 ezer forint van a számláján. Mindezt tetézi a rezsidíj is.

„Most kaptuk meg az emelt áramszámlánkat, több mint hétszeres szorzót látunk az számlán, ezért nagyon magas számla lett. Sajnos nekünk vannak olyan dolgok,a miket nem tudunk kikapcsolni, mert például kapunk húst és ezt mélyhűtőben tároljuk. A mélyhűtőt ha nem kapcsoljuk be nyáron, akkor a hús egy nap alatt megromlik, azért nem annyi húst kapunk, amit egy nap alatt oda tudunk adni a kutyáknak”- nyilatkozta Szász Anna az Elisabeth Állatvédő Egyesület elnökhelyettese.

Teltház van a karmacsi menedékben. 60 felnőtt kutya van és több kölyök is gazdára vár. Ha tápot kapnak is, az anyagi támogatás nagyon lecsökkent. Tudják, hogy a háztartásoknak is nehéz ez az időszak, de kérik, aki tud, pénzzel támogassa őket.

15 éve nem tapasztalt mértékben maradnak el az adományok a zalaegerszegi Bogáncs Állatmenhelyen. Még az olcsóbb tápokból sem hoznak. A menhelyen 130 kutya van, az örökbefogadás működik, de sokan keresik meg őket, akik szabadulnának kedvencüktől. A telepen azt látják, hogy sokan már nem tudják eltartani kutyájukat. A növekvő kiadások veszélyeztetik a menhely fenntartását.

Abai Erika, a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület operatív titkára: „Az állatpatikában például hetente változnak az árak. Az állatorvosoknál nyilván nem hetente, de voltak áremelések. Próbáljuk utolérni magunkat, meg ők is. Nyilván nem fog senki ingyen dolgozni, azt nem várhatjuk. Hiába kapunk kedvezményeket, azért így is milliós számlákról beszélgetünk. A Bogáncsa z mondhatni egy elég nagy menhely. Nagyon sok a bekerülő új állat, rengeteg műtétünk van, aminek azért hatalmas költsége van.”

Az állatvédő szervezetek és menhelyek kiadásai azért is magasak, mert minden befogadott kutyát ivartalanítanak, féregtelenítenek, oltásokkal látják el. Sok egyesület és alapítvány a rászorulókat ivartalanítási programmal segíti. Így akadályozzák meg a nem kívánt szaporulatot és hogy még több kóbor kutya legyen.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9569-bajban-vannak-a-menhelyek