Bakonyerdő Zrt.: Együtt kell tennünk a környezetünkért!

2021. április 30. (péntek)

Az illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtötték össze a Bakonyerdő Zrt. munkatársai. A szervezet négy helyszínt tisztított meg csütörtökön. A tapasztalatok alapján az erdőszéleken, a kedvelt kirándulóhelyek közelében és a kiépített tűzrakóknál kell leginkább szembesülniük a felhalmozott hulladékkal.

Eldobált sörösdobozokat, csomagolóanyagokat, játékokat, sőt még matracokat is találtak a Bakonyerdő Zrt. munkatársai a Keszthely és Várvölgy közötti erdőben. A reggeli óráktól fogva folyamatosan gyűjtötték az illegálisan elhelyezett hulladékot. A zsákok és a konténerek gyorsan megteltek. Egy óra alatt szinte nem volt már több hely az 5 köbméteres gyűjtőben.

„Állami erdőterületek vagyonkezelőjeként feladatunk, hogy a területeinket, a ránk bízott erdőterületeket hulladéktól, szeméttől megtisztítsuk. Ezért évente általában két alkalommal tavasszal és ősszel szoktuk a teljesség igényére törekedve összeszedni a hulladékot. Sajnos nagyon gyorsan újranőnek ezek a kupacok, talán még az erdőnél is gyorsabban nőnek. Jelenleg is egy ilyen tavaszi akció folyik nálunk, négy helyre helyeztünk ki konténereket, amelyeket megtöltünk. Illetve egyéb hulladékokat, például a gumiabroncsokat külön szállítjuk el.” – mondta el Hoffman Pál erdészeti igazgató.

Legutóbbi gyűjtésükkor is kétszer kellett utánrendelni a konténereket, annyi volt a szemét. Csütörtökön a Várvölgy felé vezető erdő mellett, Keszthelyen az Új temetőnél, valamint Válluson és Sümegen is gyűjtöttek. Gyakran találkoznak kommunális hulladékkal és építési törmelékkel is, de az autógumik sem ritkák. Ezeknek a területeknek a tisztítása egész évben folyamatos feladatot jelent az erdőgazdaság számára.

„Ezt Erdőgazdaságunk önerőből végzi, de természetesen szerencsére vannak kiegészítő segítségek. Ilyen most a Tisztítsuk meg az országot kampány keretében elindított pályázat. Ezen a pályázaton Erdőgazdaságunk három helyszínnel pályázott, ebből az egyik a Keszthelyi-hegység, amikor ugye támogatást biztosít az állam arra, hogy bizonyos területekről felszámoljuk az illegális hulladékot.” – ismertette Patocskai-Lunk Eszter kommunikációs vezető.

A kormány 2020-ban indította el a Tisztítsuk meg az Országot programot. Ehhez kapcsolódik a Hulladékradar applikáció, melyen keresztül a lakosság is bejelentheti GPS koordináták megadásával az általuk észlelt hulladékhalmokat. Ezek segítségével tudja a Bakonyerdő Zrt. is pontosan beazonosítani a szennyezett területeket. Itt felmérik a szeméthalmok mennyiségét és milyenségét, majd ennek ismeretében szervezik meg a hulladékmentesítési munkálatokat.

„Célunk az, hogy felhívjuk arra a figyelmet, hogy a szemetet mindenki vigye magával haza, ne helyezze ki azt az erdőbe, mert az erdő sem nyeli el, ott sem bomlik le, hanem szennyezi a környezetet. Nagyon szomorú látványt mutat egyes kirándulóhelyeken, látogatóhelyeken.”

A Bakonyerdő Zrt. is vallja, hogy a környezetünket csak úgy tudjuk tisztán tartani, ha egyéni szinten is odafigyelünk rá. Ezért fontos, hogy a lakosság és a kirándulók is egyaránt figyelmesebbek legyenek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8009-bakonyerdo-zrt-egyutt-kell-tennunk-a-kornyezetunkert