Balaton: a válság most segített

2012. augusztus 30. (csütörtök)

Jól alakult a balatoni szezon. E mondat hangzott el legtöbbször, mikor a nyár mögöttünk hagyott hónapjait értékelték az érintettek. Azt mondják, az eredmény kilencven százalékban az időjárásnak köszönhető.

Tény, a kánikula szinte mágnesként vonzotta a vendégeket a tóhoz, hét végénként és hét közben egyaránt. Megteltek a szálláshelyek, a zalai partszakasz minden strandja szépen teljesített fürdőzőszám tekintetében. A jó balatoni szezont persze más is segítette, például az, hogy a gazdasági nehézségek miatt idén még kevesebben választották a tengerpartot, a külföldi nyaralások úti céljaként. A külföldiek viszont az eddigi adatok szerint többen érkeztek hazánkba, a Balatonhoz.

Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Nonprofit Kft. vezetője szerint a statisztikák biztatóak.

– Az adatok még nem teljesek, ám annyi bizonyos, hogy a nyár első két hónapjában mintegy öt százalékkal emelkedett Keszthelyen az idegenforgalmiadó-bevétel. Ennek persze több oka is lehet, ám szemmel látható volt, hogy a szezonban sok vendég érkezett a városba, a régióba. Összefoglalva: a Balaton idén népszerű volt , a tó jól teljesített – értékelt Tar László, aki szerint a magyar vendégek, főként családosok jelentős számban választották a Balatont, de a német nyelvterületről is többen érkeztek, mint tavaly. Főként Bajor- és Szászországból jöttek. – E két régió régóta tartja a magyarországi „pozícióját”, míg a többi térségből egyre kevesebben jönnek. Információim szerint a holland vendégek elmaradtak, az osztrák vendég azonban több volt. Emelkedő tendeciát mutat a lengyel, cseh és szlovák turisták száma. Úgy gondolom, a külföldiek esetében növekedett, míg a magyarok tekintetében csökkent a vendégéjszakák száma. Összeségében azonban jó, eredményes volt a szezon.

Fazekas József György, a keszthelyi Helikon Hotel igazgatója átlagos szezonnak tartja az ideit. Azt mondja, az augusztus meglepően jó volt, ám előtte nehezen mozdult az ágazat.

– A július vontatottan indult, sem a magyar, sem a külföldi vendégek nem érkeztek jelentős számban. A hónap végétől azonban erőteljesen beindult a forgalom. Az időjárás jól alakult, bár nálunk ez 2–5 százalékos hatással van a vendégszámra. Azt sokkal inkább a marketingmunka befolyásolja.

A legtöbben természetesen a strandokat választották pihenésképpen, a kánikulai hétvégenként szinte mindenütt telt ház volt. Érezték ezt a vendéglátósok is. A keszthelyi strandon éttermeket üzemeltető Lőrincz Róbert úgy véli, kilencven százalékban az időjárásnak köszönhető a szezon eredménye.

– Úgy érzékeltem, kevesebb volt a német vendég, ugyanakkor a szláv nyelvterületekről többen érkeztek, mint az elmúlt években. Sok volt a svéd turista is. Túlnyomórészt idén is a magyarok jelentették a vendégkört – tette hozzá. – A Balaton keresett volt, még úgy is, hogy folyamatosan csökkent a vízszintje. A tó népszerűségét ugyanakkor ez nem apasztotta, 2003-ban sokkal rosszabb volt a helyzet. A vásárlások? Nos, egyértelműen érződik, hogy a többségnek kevés a pénze, s meggondolják mire és mennyit költenek. Vendéglátás tekintetében átalakult a rendszer. A túlnyomó többség hotelekben, nagyobb panziókban szállt meg, melyekben félpanziós étkezést kapott, a strandon leginkább csak az egyszerűbb ételeket (lángos, kolbász, hal, palacsinta, stb.) fogyasztották. Az árak nem magasak, a költségek növekedése ellenére minimális emelés történt. Lángost 320, 10 deka halat, kolbászt, valamint korsó sört 450 forintért lehet kapni. A tapasztalatok szerint a magyarok és külföldiek költéseiben nincs túl nagy különbség.

Keszthely legnagyobb múzeuma, a Helikon kastély a nyári hónapokban összesen 120 ezer látogatót fogadott.

– Nem panaszkodhatunk a nyári forgalomra, bejött az, amire számítottunk – fogalmazott Pálinkás Róbert igazgató, aki elárulta: a június közepén átadott Pálmaház kedvelt volt a vendégek körében, a tervezett ötezer helyett hatezren tekintették meg. – Ahhoz, hogy a kastély kedvelt kirándulóhely volt, kellettek a folyamatos, megújuló programok. Ezek idén rendkívül széles körűek voltak. Bár a teljes statisztika még nem készült el, a több mint húsz este előadást produkáló Nyári Színház visszajelzései nagyon jók. A tapasztalatok alapján már minden program tekintetében tervezzük a jövő évi nyarat.

Annak ellenére, hogy idén kedvezően alakultak a feltételek, köztük kimagaslóan az időjárás, Tar László szerint fel kell készülni az e tekintetben rosszabb nyarakra is.

– A Balaton alacsony vízszintje ad munkát a szolgáltatóknak. A tóparti régióban be kellene rendezkedni olyan fürdőkkel, melyeket rossz idő esetén is tudnak használni a vendégek, köztük a kisgyermekes családok. E tekintetben léphetnek a strandok is, a parton medencéket építhetnek. Mindez az elő- és utószezonban egyaránt nagyon hasznos lenne. A kerékpáros turizmus nagyon fellendült a Balatonnál, e területet érdemes lenne továbbfejleszteni. Programok tekintetében nincs hiány, ám a marketingmunka erősítésre szorul. Ha az időjárás továbbra is kedvez, s az említett dolgokban lesz előrelépés, a Balaton végre talán jó évek elé néz…

(forrás: Zalai Hírlap)