Balaton: változott a szabályozási szint

2019. március 1. (péntek)

Megváltozott a Balaton felső szabályozási szintje. Két kísérleti év után, az idei évtől lépett életbe az új, magasabb érték. Ettől azt várják a szakemberek, hogy az aszályosabb időszakokban is legyen olyan tartalék a tóban, ami mozgásteret ad a szint megfelelő fenntartásában. Nem utolsó sorban, mindez hozzájárul a jelenleg kiváló vízminőség megtartásához is.
Az Érdről Keszthelyre érkező Cseh házaspár egyik első dolga volt, hogy a Balaton partjára látogatott. Cseh Péter és felesége több éve járt utoljára a tó mellett. „Rengeteget változott azóta a Balatonnak a minősége. Egyrészt tisztább lett a víz és magasabb is, tehát pótoltak” – véli Cseh Péterné.

A tó vízszintje évek óta jól kezelt. A szabályozási szintek bevezetésének és azok következetes betartásának eredménye a megfelelő mennyiségű víz. A szakemberek két év megfigyelési időszak után javasolták a téli időszak száztíz centiméteres felső szabályozási szintjének tíz centiméterrel való növelését. Ez az emelés hatvanmillió köbméterrel több vizet jelent a Balaton számára. Ez egy nagyon komoly tartaléknak számít.

Dr. Burucs Zoltán, a Kaposvári Egyetem docense elmondta: „A 120 cm-t most súroljuk. Átlagosan 117 cm a Balaton vízállása. Keszthelynél ennél is kevesebb, mert ugye leng a Balaton – itt csak 112 cm-t lehet most látni a vízmércén, de ez nem hivatalos mérce egyébként. A téli szabályozási szint 110 cm, tehát fölötte vagyunk a téli szabályozási szintnek, de ez ebben a pillanatban nem probléma, mivel nincs jég.”

„Ha jég lenne a Balatonon, az veszélyeztetné a partműveket” – tette hozzá az egyetem mezőgazdasági vízgazdálkodással, szennyvíztisztítással, vízminőség-védelemmel foglalkozó szakembere. A védművek emelésére és a Sió csatorna körüli átalakításokra körülbelül negyven milliárd forintot különített el a kormányzat. A százhúsz centiméteres szint eltérése plusz-mínusz öt centiméter lehet. A zsilipet tehát csak a százhuszonhat centiméteres szint elérése esetén nyitják meg.

A víz minőségét hivatalosan csak két hét múlva kezdik vizsgálni. „Jó eredmény várható” – borítékolja Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Hozzátette: „Gyakorlatilag a víz minőségére egyelőre pontos adataink még nincsenek, hiszen közel két héttel ezelőtt még parti jég volt a Balatonon. Március közepétől mérik a kollégák a víz minőségét – eleinte havonta, a szezonban pedig kéthetente. Amit a szakemberek erről most elmondtak, hogy az egészen biztosan kijelenthető, hogy a Balaton vízminősége most, így a tél végén hibátlan. Tehát tökéletes a vízminőség ebben a pillanatban.”

A megemelt szabályozási szint a Balaton déli partján élőknek okozhat problémát. Az elkülönített negyven milliárdos összegből ennek megoldására is jut majd keret.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5805-balaton-valtozott-a-szabalyozasi-szint?fbclid=IwAR128hN4ebhvLyhGq3iXHXLe-La9txJ5YrPRgZVrgX78BUzxzT9Rx5NGwZc