Balatoni Botond

2015. június 1. (hétfő)

„Az ütős BB” – ezzel a címmel rendezte meg a keszthelyi Hungarikum Klub gasztronómiai sajtófogadását az új krumpli dicsérete jegyében. A főszereplő az új államilag elismert fajta, a Balatoni Botond volt. A színház Simándy termében az előadások után ételbemutatón és kóstolón tapasztalhatták meg a résztvevők, hogy mennyire sokféle fogás készíthető el a burgonyából.

Dr. Polgár Zsolt, a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának igazgatója bemutatta a legújabb keszthelyi fajtát, a Botondot. Főbb ismérvei: rózsa héjú, világossárga húsú, gömbölyded alakú, nagyon piacos megjelenésű, „B” főzési típusú, nem lisztes. Jellemzőiben teljesen megfelel a hazai fogyasztói elvárásoknak, emellett még finom is. Az igazgató azt reméli, hogy nevéhez méltóan várhatóan gyorsan be fog törni a hazai piacra. Előadásában nem csak a Botondról ejtett szót, ugyanis az elmúlt több mint ötven év munkájának eredményeként az intézet 14 fajtája kapott állami minősítést, illetve szerepel az Európai Unió fajtalistáján.

A szakma képviselőin és a Hungarikum Klub tagjain kívül jelen voltak a felhasználók is, akik folyamatosan tesztelik a keszthelyi alapanyagokat. Somogyi Zoltán „Max” gasztroblogger a főzéstől a sütésen át a salátakészítésig végigpróbálta már a keszthelyi fajtákat, és valóban megkönnyíti a helytálló kategóriákba sorolás a velük végzett konyhatechnológiai műveleteket.

A Burgonyakutatási Központ tavaly csatlakozott a Prémium Hungarikum Egyesülethez, mely azzal a céllal alakult meg, hogy összegyűjtse a Kárpát-medence minőségi termékeit és szolgáltatásait. Danyi Éva elnök örömét fejezte ki, hogy egy ilyen nagy múltú és sikeres intézményt tudhatnak tagjaik között. Elismerően szólt a Burgonyakutatási Központ szakmai munkájáról, hiszen ennek köszönhető, hogy négy keszthelyi fajta, a Balatoni rózsa, a Katica, a Démon és a Somogyi kifli már tavaly megkapta a „Prémium Hungarikum” minősítést, és idén a Botond is eséllyel pályázik rá.

A gasztronómiai sajtófogadáson nem csak nyersen lehetett megismerkedni a gumós növénnyel. Ételbemutató és kóstoló keretében különböző salátákkal, levesekkel, rakott, töltött, lecsós és paprikás krumplival, valamint desszertként almás tócsival készültek a szervezők. És persze, hogy az ízletes ételek jobban csússzanak, Brazsil József családi birtokáról zamatos borokat, stílszerűen hungarikum fajtákat hozott, melyek zászlóshajója a Bakator rozé volt.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)