Balatoni Aranyhíd

2009. szeptember 28. (hétfő)

Új állandó kiállítás nyílt szeptember 25-én a Balatoni Múzeumban. Az „Aranyhíd” elnevezésű állandó tárlat az épület emeleti szintjén, 11 teremben 732 négyzetméteren kerül kialakításra, két ütemben. Pénteken az első ütemben kialakított öt terem került átadására.

– A kiállítás célja, hogy a látogató az egész tavat, annak fejlődéstörténetét, élővilágát, a tó partján élő ember tevékenységeit, a táj változásait, a tó adta lehetőségeket – úgy mint turizmus, pihenés, sport- s ezeknek a környezetre gyakorolt hatását bemutató tárlatot láthasson – mondta köszöntőjében Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke.
Továbbra is része marad a kiállításnak az állat- és növényvilágot megjelenítő rész, valamint a balatoni halászat és a Balaton keletkezésének témaköre. Új látványos elemek is beépítésre kerülnek, köztük animációs filmek, terepasztal, balatoni várak makettjei és a tó környékén feltárt jelentős régészeti leletek.

Az új tárlat a fenntartó Zala Megyei Önkormányzat pénzügyi támogatásából (20,7 millió Ft) és pályázati forrásból (20,9 millió Ft) tud megvalósulni, az I. ütemben 41,6 millió forint ráfordítással.
A második ütem átadásának tervezett időpontja 2010 júniusa. A kiállítást Dr. Nagy László Gábor, az OKM Közgyűjteményi Főosztály szakmai tanácsadója nyitotta meg. Köszöntőt Manninger Jenő, a Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő és Havasi Bálint múzeumigazgató mondott.

(forrás: Monitor www.monitormagazin.hu)