Balatonszépe a dualizmustól a rendszerváltásig

2023. szeptember 14. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Író-olvasó találkozóval egybekötött könyvbemutatót tartottak a Fejér György Városi Könyvtárban. Tóth Gábor Ákos „Balaton-trilógiájával” ismerkedhetett meg az olvasóközönség. A mostani hármas az író előző, Édesvizi mediterrán című ötkötetes regénysorozatának előzménye.

Balatoni Futár, Balatoni Menedék, Balatoni örökség. Ennek a három könyvnek, az úgynevezett Balaton trilógiának író-olvasó találkozóját tartották a könyvtárban. Személyesen az író, Tóth Gábor Ákos mesélt az írás folyamatáról, fikcióról és valóságról, az írás mibenlétéről.

A mostani trilógia az Édesvizi mediterrán című ötkötetes, könnyed hangvételű regénysorozatnak az előzménye. A Balatoni Futár komolyabb hangvételű, történelmi családregény a dualizmus korában. A Balatoni Menedék már a második világháború idején játszódik, míg a Balatoni örökség a rendszerváltás után ér véget, ezzel mintegy 100 évet felölelve a történelemben. Ahogy az előzményköteteknek, úgy a mostani trilógia író-olvasó találkozójának is nagy örömmel adott helyet a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár.

„Amikor a mi látómezőnkbe került, akkor úgy gondoltuk, hogy egy Balaton parti településen egy ilyen vidám balatoni könyvet be kell mutatni, és mivel most ez a trilógia történetiségében előzményként megjelent, úgy gondoltuk, hogy akkor folytassuk és ezt a 3 kötetet is mutassuk be itt, a keszthelyi könyvtárban.„- nyilatkozta Verebélyi Judit könyvtáros.

A könyvek, bár történelmi regények, nem lexikonok. Tóth Gábor Ákos öt éve költözött Budapestről a Balatonhoz. Az ír vallja, ha valaki szórakoztató történelmi regényt ír, akkor úgy kell becsempésznie a történésekbe az ismereteket, hogy azok könnyen befogadhatóak legyenek és ne vonják el a fókuszt a cselekményről. Ő maga így fogalmazott:

 „Tulajdonképpen a nagy helységek, tehát Füred, Keszthely, Siófok mindenféleképpen, a nagyobb történelmi események is ezeken a helyeken zajlanak, de a fókusz, az egy kisebb helység, Balatonszépe, és ennek a fókuszából látjuk ezeknek a nagyobb helyiségeknek a hol pezsgő, hol egy kicsit visszafogottabb életét.”

Aki egy egyszerű ponyvára gondol a regények alapján, csalódni fog. Bár a szerelem megjelenik a kötetekben, de nem emberek, hanem a Balaton, mint táj  és a természet szépsége iránt. A korrajzzal kombinált családregényben felbukkannak a korok híres személyei, többek között Rejtő Jenő, Márai Sándor és az utolsó részben Cseh Tamás is.

Pelikán Péter – Keszthely TV

Képek