Balázsáldás Keszthelyen

2021. február 9. (kedd)

A koronavírus-járvány idején még jobban felértékelődött a balázsáldás a hívek körében. Február első napjaiban világszerte kérték az egyházi méltóságok Szent Balázs közbenjárását. A katolikus püspök és vértanú nevéhez számos gyógyítás kapcsolódik, tisztelete a 13. századtól vált széles körben elterjedté. Keszthelyen is többen járultak az oltárhoz a balázsáldásért.

Balázsáldást osztottak a vasárnapi szentmisék után a Magyarok Nagyasszony Plébániatemplomban. A szertartást február 3-án és az azt követő vasárnap végzik el a templomokban Szent Balázs püspök és vértanú emlékére. A katolikus egyház szentje több gyógyítást is véghezvitt élete során, egyszer egy gyermeket mentett meg, akinek halszálka akadt a torkán. Tisztelete a 13. században vált általánossá a nyugati országokban.

„Az áldás, az a 16-17. századi liturgiatörténeti adat, amikor megtaláljuk azt, hogy Szent Balázs püspök és vértanú ünnepéhez kapcsolódóan az egyház áldást ad. Magyarországon is, itt Közép-Európában ez egy nagyon örömteli nap, hiszen nagyon sokan szoktak eljönni az elmúlt években. Mindig észrevettem, hogy szívesen jönnek a hívásra és hozzák magukkal szülők, nagyszülők a gyermekeket, unokákat.” – mondta Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya Plébánia plébánosa.

Vasárnap is számos gyermeket elvittek a Fő téri templomba, hogy Szent Balázs közbenjárását kérjék az egészségük megőrzése érdekében. Az áldást azzal a páros gyertyával osztják, amelyet előtte Gyertyaszentelő Boldogasszony napján áldottak meg. A szentmise ezúttal is a járványügyi szabályok betartásával zajlott, és a balázsáldáshoz is maszkban járulhattak a hívek. Tál Zoltán azt mondja, február első napjaiban egyébként is sokan szoktak az oltár elé járulni a szentelményért, de most, a koronavírus-járvány miatt még fontosabbá vált ez az áldás.

„Aki hittel fogadja, annak a számára valóban az első ajándék az, hogy az Úrtól jön ez az áldás. Azt mondja az imádság: Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására őrizzen meg téged az Úr a torokbajtól és minden más bajtól. Így hisszük és reméljük, hogy ez az áldás segít bennünket abban, ha még nem kaptuk meg, az Úr megőrzött bennünket, ha pedig átmegy rajtunk, akkor pedig valóban testi-lelki épségünket visszanyerjük.” – tette hozzá a plébános.

Vasárnap nem csak Keszthelyen, hanem országszerte osztottak balázsáldást a katolikus templomokban. A következő jeles nap a hamvazószerda lesz a liturgikus naptárban, ezen a napon is kérik a templomba látogató hívektől a szabályok fokozott betartását.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7798-balazsaldas-keszthelyen