Báloztak a Festetics kastélyban

2019. május 13. (hétfő)

Régi idők főúri hagyományait felelevenítve rendezték meg, hetven év után 2018-ban a Helikon Kastélymúzeumban a Festetics bált, a Pelso Társaság tagjai. A hagyományteremtő szándékkel indult rendezvény olyan jól sikerült, hogy a hét végén második alkalommal báloztak a kastély ódon falai között.
Hintókon érkeztek a vendégek a Festetics kastély parkjába a szombat esti rendezvényre. A tükörteremben Kukorelli Pál, a Pelso Társaság doenje köszöntötte a 2. Festetics bál résztvevőit. A 2011-ben egyesületté alakult társaság tavaly hagyományteremtő céllal hívta életre az egykori nemesi ünnepek hangulatát idéző bált. A színvonalas rendezvénnyel szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatokat és felhívni a figyelmet az értékekre.

„Nem csak Keszthelynek fontos, hanem a Dél-Balatoni, a Nyugat-balatoni környéknek is fontos és azt is szeretnénk, hogy minél többen csatlakozzanak.”- mondta Dr. Kukorelli Pál, a Pelso Társaság doenje.

A megnyitó ünnepségen a Pelso Társaság elnöke, Horváth Imre köszöntőjében kiemelte, hogy a Festetics kastélyban 70 éve nem volt bál pedig egykor nagy szerepe volt a város életében is. A múltidéző rendezvényre pedig nagy igény mutatkozik.

„Az első Festetics bálnak nagyon pozitív volt a tapasztalata és épp ebből felbuzdulva szerveztük meg a 2. Festetics bált. A cél, az egyértelmű, mutassuk meg, hogy Keszthelyen lehet egy olyan társasági eseményt, egy olyan társasági bált szervezni, amelyről nem csak Keszthelyt fogják ismerni, hanem a környéket, a Balaton-partot, sőt Magyarországot is.”-emelte ki a társaság elnöke, Horváth Imre.

A rendezvényen a bál fővédnöke,Dr Festetics György elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni,így felolvasták a bálozók számára küldött levelét, melyben nagy örömét kifejezve kívánt jó szórakozást az estély résztvevőinek. A megnyitó hangulatát emelte a Gála Társastánc Klub tagjainak gyönyörű keringője ami után a résztvevők átvonultak a vacsora helyszínére a Velencei tükörterembe. A rendezvény hajnalig tartó bállal zárult.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6019-baloztak-a-festetics-kastelyban?fbclid=IwAR1vCPtBvoG_B4o0l8nvUxuQfdOPcbnuFNM-vV2uG87LaDLAMRPgD6FyYzE