Becsvölgye: hamarosan a színházban látható a darab

2024. február 29. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Szálinger Balázs volt a vendége a Fejér György Városi Könyvtárnak. A Keszthelyi Televízió szerkesztője, Regman Karola a “Becsvölgye” címet viselő művét alapul véve a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetett a költővel. A darab hamarosan Keszthelyre jön – a Balaton Színház tűzi műsorra a lélektani krimit.

Szálinger Balázs beszélt a múltjáról, a jelenéről és a jövöjéről is. Az irodalmi estre olyan érdeklődők érkeztek, akik jobbára már találkoztak a költő munkásságával. Baloghné Betty már régebb óta ismeri őt, emberi és irodalmi életútját egyaránt becsüli: „A Városvédő Egyesületben is együtt vagyunk, tehát közösen alkotunk Keszthelyért, a városért. A mai előadás nagyon érdekel, annál is inkább, miután ebből még színházi darab is lett, tehát roppant érdekes ez a téma. Örömmel várom, hogy láthassam a színházi előadást is és a mai bemutató előadást is.”

A költőnek számos kis verseskönyve jelent meg. A ‘Becsvölgye’ nem kikacsintás, véleménye szerint beleillik a költemények sorába. Annak ellenére, hogy a ‘Becsvölgye’ nem egy verses mű, ő továbbra is költőnek tartja magát – azért is, mivel a lélektani krimi rímtelen jambikus szerkezetű. A keszthelyi születésű Szálinger Balázs jóhiszemű emberekről és az ezt a jóhiszeműséget kihasználó csalókról írta meg a darabot. Így fogalmazott: „Ez lesz a legelső nagyszínpados valamim, amit Keszthelyen bemutatnak. Ráadásul egy olyan dolog, amiből én is csak a próbákat láttam. Még az összpróba lesz pénteken, de hát már látom nagyjából, hogy mik a kvalitásai ennek az előadásnak. Nagy öröm, hogy ezzel tudok itthon bemutatkozni nagyszínpadon, Keszthelyen.”

A zalaegerszegi színház színészei nyilvános olvasópróbát tartottak a címadó településen. Érdekesség, hogy a cselekményt egy bűnügyi műsor ihlette, azonban csak a szimbolika miatt lett Becsvölgye a cím és a helyszín. Március 8-án láthatja majd először a közönség a városban, áprilisban Keszthelyen is debütál a mű. „A Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtárban, ezen belül is a színházban április 2-án és 3-án Szálinger Balázs ‘Becsvölgye‘ című darabját tekintheti meg a nagyérdemű. Úgy gondoltuk, hogy egy rendezvénnyel egy kis kedvcsinálót szervezünk a színházlátogatók, könyvtárlátogatók részére, hogy rávilágítsuk a figyelmet a drámaírói munkásságára is” – mondta el Kocsondiné Eisenkorb Györgyi, a Fejér György Városi Könyvtár igazgatóhelyettese. Hozzátette: Keszthely abban a szerencsés helyzetben van, hogy napjaink egyik jeles magyar drámaírója a városban él és nagy élmény, hogy lényegében hazajött ez a darab.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

Képek