Befejeződött a légi permetezés

2015. május 12. (kedd)

A Balaton teljes szúnyogirtását végezték el a magasból május 8-án.

Somogy megyében a Balaton déli partján, Siófok közelében Paphuta-pusztai repülőtérről május 8-án a kora reggeli órákban szállt fel az a repülőgép, mely a Balaton területén elvégezte a biológiai szúnyogirtást. A speciális munkálatokat végző cég részéről Bódis László, az Aeró média Kft. ügyvezető igazgatója és főpilótája elmondta: várni kellett az időjárás szempontjából alkalmas időszakra, hogy minél hatékonyabb legyen a környezetbarát vegyszerek kihelyezése, mely a szúnyogokon kívül más élőlényekre nem káros. Erre a feladatra a jól bevált, speciálisan erre a célra felszerelt PA-36 típusú gépet vették igénybe.

A Balaton területén az északi és déli parton körben, mintegy 1200 hektár területen terítették a hathatós vegyszert. Ha ez nem lesz elegendő, akkor május végén egy újabb beavatkozásra kerülhet sor, ahol a kémiai védekezést vetik be a magasból.

A Balatoni Szövetség által támogatott légi szúnyogirtásnak a célja az, hogy az idelátogató hazai és külföldi turistákat minél kevesebbet zavarhassák meg a szúnyogok pihenésük ideje alatt.

(forrás, fotó: H. Szabó Sándor)