Belterületi vízrendezés, környezetvédelmi fejlesztések

2010. április 30. (péntek)

Több mint 116 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert Keszthely városa a település csapadékvíz-elvezetésének fejlesztésére a Nyugat-Dunántúli Operatív Program pályázatán. A támogatási szerződést pénteken írta alá a keszthelyi városházán Ruzsics Ferenc polgármester és Horváth Jácint, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője. Az eseményen részt vett Manninger Jenő megyei közgyűlési elnök, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagja.

A „Büdösárok záportározó fejlesztése” című projekt célja Keszthely környezetbiztonságának növelése, a Balaton vízminőségének javítása, és a csapadékvíz okozta károk visszaszorítása.
A 136 millió forintos összköltségű, pályázati támogatással megvalósuló beruházás csaknem 5 hektáros területen oldja meg a csapadékvíz biztonságos elvezetését, tárolását és tisztítását. Ennek érdekében új ülepítő tározó épül, mely megfelelő kapacitással rendelkezik, hogy nagyobb esőzések és hóolvadás esetén is biztosítsa a csapadékvíz összegyűjtését. Hatékonyabbá válik a víz tisztítása, és az árkok javításával a csapadék gyorsabb elszállítása is megoldott lesz.
Keszthely városa a 116 millió forintos uniós támogatást 15 százalék önrésszel, 20 millió forinttal egészíti ki, így valósulhat meg a beruházás. A fejlesztés összhangban van Keszthely Város Települési Környezetvédelmi Programja célkitűzéseivel, valamint az Integrált Városfejlesztési Stratégia tervezett intézkedéseivel is.

Ruzsics Ferenc polgármester a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a városnak régóta szüksége volt a tervezett fejlesztésre. Köszönetét fejezte ki Manninger Jenőnek, aki az RFT tagjaként sokat tett azért, hogy Keszthelyre pályázati támogatások érkezzenek, valamint Fejlesztési Ügynökség munkatársainak is megköszönte, hogy a város pályázatai olyan elbírálásban részesülhetnek, amilyet azok szakmai színvonala megérdemel.
Horváth Jácint gratulált a városnak hogy ilyen mértékben kihasználják az uniós támogatásokban rejlő lehetőségeket, és elmondta: a most aláírásra kerülő szerződés nem az első és korántsem az utolsó, amit a keszthelyi városvezetéssel köt a Fejlesztési Ügynökség. Több folyamatban levő projektje van Keszthelynek, és az ügyvezető megemlítette, hogy hamarosan sor kerülhet a belváros-rehabilitációs projekt támogatási szerződésének aláírására is, mivel az a napokban kapta meg a végső támogatást.
Manninger Jenő a pályázat készítőinek munkáját elismerve hozzátette, hogy a város jó szakmai színvonalú anyagot nyújtott be a kiírásra.