Belvárosiak összefogása

2010. április 8. (csütörtök)

Kulturális programok szervezésével, egyezményes akciókkal és összefogással szeretnének változtatni a vásárlási szokásokon és visszahódítani a vevőket a keszthelyi sétálóutca üzlettulajdonosai. Eddig mintegy harmincan csatlakoztak.

Januárban ültek össze először a belvárosi üzletek tulajdonosai, hogy közös érdekük, a forgalomcsökkenés megállítása, illetve a sétálóutca és környéke élénkítése céljából megosszák egymással gondolataikat. A találkozókra a város vezetőit is meghívták, akik jól fogadták a szerveződést és elképzeléseit. Az évek óta érlelődő kezdeményezésnek már eredménye is van: a testület megszavazta az évi öt hétvégére érvényes parkolási kedvezményt, és első nagyobb szabadtéri rendezvényük is több száz látogatót vonzott. Fehérvári László, az összefogást elindító egyik üzlettulajdonos szerint ideje már, hogy visszafordítsák az évek óta érvényesülő kedvezőtlen folyamatot, ami komoly bevételcsökkenést okoz.

– Ez a város gyönyörű, azt szeretnénk, hogy végre történjen valami – mondta. – Egy baráti társaság azonos érdekekkel bíró tagjaiként ezért tenni is szeretnénk. A vásárlási szokások megváltoztak. Márciustól már a második bevásárlóközponttal kell felvennünk a versenyt. Hiszem, hogy a háromszög csúcsa mi lehetnénk, ahol nem üvegfallal körbezárt, személytelen vagy ingerszegény környezetben vásárolhat a vevő. Ezért először a saját házunk táján néztünk körbe, hogy elég mosolygósak, kedvesek vagyunk -e. Ha hiányosságok vannak, azokon javítani kell. Nagyon örülünk annak, hogy a várossal együttműködve sikerült elérnünk a pár hétvégére szóló ingyenes parkolást, amitől több vásárlót remélünk, ahogy a kulturális rendezvényeinken részt vevő látogatók tömegétől is. Sajnos más balatoni településekkel ellentétben mi nem a parton vagyunk. Keszthelynek két központja van, és bizony nehéz felcsalogatni ide az embereket. Ezért tervezzük a meghosszabbított nyitva tartást és még több programot. Április végén májusfaállítással és két koncerttel, valamint este 8-ig, 11-ig tartó nyitva tartással és akciókkal szeretnénk idevonzani a látogatókat. A szervezéssel járó költségeket mi vállaljuk, mert tisztában vagyunk azzal, hogy az önkormányzatok büdzséjét megszorították.

A városközpontban található egyik legrégebbi üzlet tulajdonosa, Nagy László is úgy látja, hogy minden bája ellenére több szempontból is csupán szegény kistestvére a történelmi városrész a multik parkosított komplexumának – de lehet velük versenyezni.

– Hihetetlen gazdagság van mögöttük. Ha ők is fizetnének iparűzési adót, talán nem is beszélhetnénk nagy problémáról, mert az abból befolyó összegből jutna a belváros szépítésére is. Úgy érzem, jó úton haladunk az összefogással. Bízom benne, hogy eredménye is lesz, ahogy már az első rendezvény után is pozitív visszajelzéseket kaptunk. A ráfordítás pedig minimális, hiszen a baráti körből kikerült zenészek vagy művészeti csoportok szívesen vállalják a szereplést, s bemutatkozási lehetőséghez is jutnak ezáltal. Igazán jó érzés azt látni, hogy minden érintett lelkesen igyekszik hozzátenni valamit a közös ügyünkhöz. Nagyon bízom a kastélytól egészen a partig tervezett sétány tervének megvalósulásában, ami mindenképp felélénkítené a korzót.

(forrás, fotó: Zalai Hírlap Önkormányzati támogatás a belvárosi kereskedőknek