Bemutatta új postakocsiját a Helikon Kastélymúzeum

2019. március 7. (csütörtök)

A régi idők utazásait idézik fel a Helikon Kastélymúzeum új postakocsijával. A kétfogatos jármű a korabeli hangulatot sugározza, de a legmodernebb eszközökkel szerelték fel. A nyártól különböző túrákat szerveznek az utasoknak. Ezek során Keszthely és a térség természeti és épített értékeit is bemutatják. A 10 személyes postakocsit egy szlovén-magyar projekt keretében tervezte és készíttette el a kastélymúzeum.
A budapesti Utazás Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek a Helikon Kastélymúzeum a postakocsit. Az impozáns, korhű megjelenésű jármű nagy sikert aratott a rendezvényen.

A postakocsi már a kastélymúzeumban van. A 3,5 méter hosszú járművet hazánk egyik legnevesebb kocsigyártója készítette. 1780-1840-ig Európa szerte népszerű közlekedési eszköz volt a gyors postakocsi. Ezt a kort idézik meg a járművel, melyet a legmodernebb elemekkel szereltek fel. A golyós csapággyal ellátott fémküllős kerekek könnyű haladást biztosítanak, e mellett kétkörös tárcsafékkel, gumibakos lengéscsillapítóval és a közúti közlekedésben megkövetelt világítóberendezésekkel szerelték fel a postakocsit. Varga Zoltán, a program szakmai vezetője azt mondja, hogy a kényelem fontos szempont volt a tervezésnél, hiszen földutakon is közlekednek majd.

„Az ülések is úgy lettek kialakítva – hogy ha megnézzük itt benn – hogy kényelmes legyen az utasok számára, tehát fotelszerű, magas a háttámlája, hogy kényelmesen lehessen benne ülni. A belső részt azt úgy terveztük általában, hogy négy felnőtt, két gyerek. Fő célirányunk a családok, tehát gyerek és családbaráttá szeretnénk alakítani” – mutatta be a kocsit Varga Zoltán.

A járművet a „Lovak világa” elnevezésű szlovén–magyar projekt keretében tervezte és készíttette a Helikon Kastélymúzeum. Szintén e projekt keretében Keszthelyen és térségében négy túraútvonalat jelölnek ki. Ezeken többek között a főúri családhoz kapcsolódó látnivalókat és a térség természeti értékeit mutatják be a vendégeknek: „Az a célunk, hogy minél több megálló legyen, tehát hogy ne unják el úgymond magukat az utazók. Ez azért is lesz más mint a többi lovas kocsikázás, mert nem csak arról szól, hogy ülök egész nap fönt egy lovas kocsin és egyszer megállunk borozgatni, piknikezni, hanem folyamatosan, tematikusan vannak ezek az útvonalak összeállítva. Mindig szeretnénk valamit a látogatók számára bemutatni.”

A túraútvonalak érintik például a Festetics Imre Állatparkot, a Természet Házát, a Béke sztúpát, a Gyöngyösi betyárcsárdát, valamint Fenékpusztát és a Kis-Balatont is. A kocsi un. video és audio guide is található, így menet közben is érdekes információkkal gazdagodhatnak az utasok. A tervek közt szerepel, hogy napelemekkel is felszerelik a járművert. A próbatúrák után a látogatók már a nyáron részt vehetnek a túrákon.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5819-bemutatta-uj-postakocsijat-a-helikon-kastelymuzeum?fbclid=IwAR0gSEtr9WSLJWpOQIfyhccZJ2h6QWFsPntjSbAogxE7bO7WEFxkIzs-9w8