Bemutatták a Balaton-part fejlesztési terveit

2024. február 2. (péntek)
KesztHelyi identitás

Bemutatta a keszthelyi Balaton-part fejlesztésének látványterveit Manninger Jenő polgármester. A beruházás a Területi Operatív Program keretében valósul meg. Jelenleg 8,7 milliárd forint áll Keszthely rendelkezésére, ebből mintegy 1,5 milliárdot szánnak a projekt első ütemére. Jelenleg a tervek engedélyeztetése zajlik, így még van lehetőség a változtatásra. A polgármester ezért is szeretné a lakosság véleményét is meghallgatni a témában.

Bővül a keszthelyi strand területe, új korzót és vendéglátó egységeket építenek a Balaton-parton. A focipálya jelentős része zöldterület marad, amelyet részben a jelenlegi városi strandhoz csatolnak. A tervek szerint mindössze 8,1%-os lesz a beépítettség. Olyan teraszos büféket létesítenének a pavilonsor és a hátsó nagy parkoló között, amelyek a tavaszi és őszi időszakban is kiszolgálják a vendégeket. A vendéglátóhelyeknek két bejáratuk lesz, egy a strand felől, egy pedig a korzó felől. Az első ütem várhatóan 1,5 milliárd forintból valósul meg.

„A zöldterületek jelentős részben megmaradnak, a focipálya egyik része a strandhoz lesz csatolva, marad zöldterületként. A focipálya közepén végigmenő korzóval, mellett levő büféépületekkel, vendéglátó épületekkel egy új lehetőséget ad a balatoni szórakozás, szabadidő eltöltés számára úgy, hogy az tavasszal és ősszel is jó körülmények között, kiváló környezetben biztosítható.” – tájékoztatott Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A tervek között szerepel egy szökőkút kialakítása, ahonnan sétányokon érhető el a parkoló, az új korzó, illetve a strandbejárat. Ez utóbbit is áthelyezik, és jóval impozánsabb lesz a jelenleginél. A kétszintes büféépületeket úgy tervezték, hogy azok Keszthely történelmi múltjára emlékeztessék a látogatókat, ugyanakkor modern, minden igényt kielégítő egységek legyenek. Manninger Jenő elmondta, jelenleg az engedélyezési tervek készültek el, így most még van lehetőség a változtatásra. Keszthely polgármestere kéri a lakosságot, hogy írják meg véleményüket, építő javaslataikat.

„El kell mondanom, hogy nem csak az Országos Építési Tanácson, hanem a különböző tervtanácsokon is többször megvitatták ezt a tervet. Legutóbb a keszthelyi tervtanács tagjait hívtam meg egy egyébként nem előírt egyeztetésre. Ők is sok hasznos tanácsot adtak. Nyilvánvaló, hogy az építészeti stílusok olyanok, hogy kinek tetszik, kinek kevésbé tetszik. ezért is kíváncsiak vagyunk a véleményükre. Én azt gondolom viszont, hogy egy olyan színvonalas terv készült – külön kiemelték az építészek az Országos Építészeti tervtanácson is – amely a Balatonon is kiemelkedő alkotásnak számít, ezért kérem, hogy nézzék meg.” – tette hozzá a polgármester.

Amennyiben az idén elkészülnek a kiviteli tervek, úgy a jövő év elején ki tudják írni a közbeszerzési pályázatot. Ez azt jelenti, hogy akár már 2025 őszén elkezdődhet az építkezés. A jelenlegi tervek a Balaton-part fejlesztésének első ütemét tartalmazzák, a későbbiekben rendezvény- és szaunaházzal is bővül a beruházás.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek