Bemutatták a Csengey Dénes sétány terveit

2023. október 30. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Megújul a Csengey Dénes sétány. A rekonstrukció a Balaton Fejlesztési Tanács pályázatából valósul meg, amelyet a városrész önkormányzati képviselője, Csótár András javaslatára adtak be. A lakosság fórumon ismerhette meg a terveket és tehetett javaslatot az átépítésre.

Az autós forgalomtól elzárt sétány az elmúlt években nagyon rossz állapotban volt. A térbútorok hiánya és a növényzet elhanyagoltsága miatt kiemelten fontossá vált az átépítése. A tervező cég elkészítette és bemutatta a lakosságnak a terveket, amelyek a többség tetszését elnyerték.

„Nagyon ráfér, és nagyon örülünk neki. Csak vannak fenntartások, ami a kereteket egy kicsit feszítené, de azért jó lesz.” – mondta egy lakó, Góborné Kati.

A elképzelés szerint a sétány északi végében közösségi teret alakítanak ki. A szakasznak ez a vége szélesebb, azért esett erre a választás. Az eredeti tervekben ping-pong asztalokat szerettek volna ide telepíteni, a lakók azonban gyerek- és senior játékelemek kihelyezését javasolták. A tervező cég számos felmérést végzett a területen, többek között átvizsgálták a már meglévő növényzetet.

„Az egyik fontos szempont volt az, hogy létrejöjjön egy közösségi tér. Utcabútorok kihelyezése, fák ültetése, meglévő idős fák ápolása, védelme. Sajnos van négy balesetveszélyes fa, ezeket nyilván el kell távolítanunk a területről. A sétány burkolata is megújul, néhány olyan kiegészítő utcabútorral, mint hulladékgyűjtők, kerékpártárolók.” – tájékoztatott Szabó Gábor, a Tér-Team Kft. vezető tervezője.

A pályázat összköltségvetése megközelíti a 40 millió forintot. A projekt célja a helyi állapotok javítása, a biodiverzitás megteremtése a területen. Ennek érdekében 49 új fát, valamint cserjéket és virágokat ültetnek. Mozgásérzékelős lámpatesteket és madárodúkat is kihelyeznek.

„Az önkormányzat a javaslatomra pályázatot nyújtott be, és hála a Jóistennek ez sikeres. Ez a mostani lakossági fórum is azt a célt szolgálta, hogy az itt élőknek az igényeit a lehető leginkább tudjuk figyelembe venni, és ennek a pályázatnak a kivitelezése során beépíteni a tervekbe.” – emelte ki Csótár András önkormányzati képviselő.

A lakossági fórumon felmerült kérésként a csapadékvíz-elvezetés megoldása, erre azonban a pályázat nem ad lehetőséget. A résztvevők kérték több cserje ültetését és térfigyelő kamerák kihelyezését a társasházak védelme érdekében.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek