Bemutatták a Virágok Világánál kötetet

2021. szeptember 8. (szerda)

Elkezdődött az ünnepi könyvhét. Az országos rendezvényhez évek óta a Fejér György Városi Könyvtár is csatlakozik. Idén Németh István Péter Virágok Világánál című verseskötetével ismerkedhettek meg az érdeklődők. Az eseményen a költő, a kiadó és az illusztrátor mesélte el a kötet születésének különleges történetét.

A Virágok Világánál című kötetben 50, virágokkal kapcsolatos vers található. Különlegessége, hogy a költő, Németh István Péter kézzel írt verzióit találja benne az olvasó. A kötet az alkotó 60. születésnapjára meglepetésként jelent meg 2020-ban. Az ajándékot barátai teljes titokban tartották.

„Minden évben van a Búvópataknak egy éves évzárója. És akkor ott a Csernák Árpád, a Búvópatak főszerkesztője bekonferált egy meglepetést. És akkor én felmentem a színpadra, a Pistát szólítottam és hát ott szembesült ezzel, hogy elkészült ez a műve.” – mondta el dr.Hegedüs György fotóművész, a könyv kiadója.

A kötetet a Fejér György Városi Könyvtárban maga a költő, a kiadó és az illusztrátor ismertette. Elhangzott, a virágok szimbolikáját később érti meg az ember, Németh István Péter ezért választotta ezt a témát.

„Amikor az ember már azt is tudja, hogy kinek mi volt a kedves virágja, mondjuk Kisfaludy Sándornak az aranyeső, akkor kezd más szemmel nézni a virágokra. Vagy ha van egy otthoni kert, ami ha már évtizedek múltán nem is létezik, de az ember tudatában ott van, belevésve akár virágszálanként is, akkor annak felidézése, az időben tartása, nem kicsi írói kötelesség is.”

A versek mellé illusztrációk is készültek. Ménkű Judit Evelin rajzai találhatóak meg a kötetben.

„Hosszú évek munkája van benne. Tehát nagyon régen készül, azt hiszem 3 éve. Nagyon szeretek rajzolni, korábban is versenyekre is készültem, a virágok motívuma az pedig nagyon közel áll hozzám.”

Az ünnepi könyvhét alkalmából a hétvégén használtkönyv vásárral is készülnek a könyvtárosok a Sétáló utcán. A Neked mennyit ér akció keretében több kötet közül is választhatnak az érdeklődők.

https://tvkeszthely.hu/hirek/8378-bemutattak-a-viragok-vilaganal-kotetet