Bemutatták Szálinger Balázs kötetét Keszthelyen

2022. február 23. (szerda)

„Szeretném csinálni a dolgom ameddig még lehet”- mondta a keszthelyi születésű író, költő Szálinger Balázs keszthelyi kötetbemutatóján. Az Al-dunai álom című könyvét a Magyar Széppróza Napja alkalmával ismerhette meg az olvasóközönség a Fejér György Városi Könyvtárban .

Jókai Mór születésnapján, február 18-án mutatták be Keszthelyen az József Attila-díjas költő, Szálinger Balázs új kötetét. A könyvbemutatón az is kiderült, hogy milyen szálak kötik a szerzőt a Balaton térségéhez és Keszthelyhez. Kaposvári és Keszthelyi gimnáziumi évei után a fővárosban, Kecskeméten és Pécsen is tanult. Elkezdte a jogi egyetemet, de diplomáját művelődésszakon az ELTE-n szerezte. Élt Nagyváradon és Kolozsvárott is, de mindig hazavágyott.

„Ez volt a város mindig. Ugye Alsópáhokon nőttem fel, Keszthely volt a város, idejártunk piacra. Ez volt a központ. Efelé mutatott minden nyíl. S amikor elkerültem Pestre, akkor meg ez volt a honvágy. Ez volt ahova szintén mutattak a nyilak. Úgyhogy nagy öröm, hogy most már nem mutatnak.”- mondta Szálinger Balázs.

Olvasmányélményei mindig írásra késztették. Hét évig volt a Hévíz folyóirat főszerkesztője, dolgozott a Balatoni Múzeumban és folyamatosan írt. Versek, gyermekirodalom, szépirodalom és műfordítások, interjúkötetek fűződnek a nevéhez. A kortárs irodalom egyik legsokrétűbb alakjától nem áll messze a zene világa sem. A másfél éve megjelent, de Keszthelyen a Magyar Széppróza Napján bemutatott Al –dunai álom című kötet, az egyetlen prózai kötete Szálinger Balázsnak.

„Ez tényleg egy útirajz, egy útinapló. Egy olyan napló…egy hónapig voltunk ott a Duna mellett az Al-Dunánál,román oldalon, vagy magyar oldalon-ahogy vesszük – velünk szemben a Duna túl oldalán meg Szerbia volt. S akkor, ott írtam naplót és utána nagyon sokat dolgoztam rá. Nagyon sok történelmet, meg földrajzot, meg ornitológiát, meg mit tudom én annak a környéknek az élővilágáról is olvastam nagyon sokat. S akkor ebből a kettőből állítottam össze. Tulajdonképpen a váz megvolt. A napok, hogy hova mentünk,mit csináltunk s ehhez jött még amit olvastam.”- mondta a szerző.

Szálinger Balázs azt mondja, bármikor visszamenne. A természet szépségéből, a történelmi eseményekhez fűződő emlékekből még sokat nem látott. Könyvében nincsenek fotók, mert akkor véleménye szerint nem a szépirodalomhoz tartozna. A könyvben olvasható természeti és épített látnivalókat, köztük a falut, amit újraépítettek, a temetőt, ami túlélte a falut és Bulgária ritkaságait is megismerhette írása mellett az olvasóközönség.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8862-bemutattak-szalinger-balazs-kotetet-keszthelyen