Berzsenyi Helikon Napok a szakralitás jegyében

2018. május 5. (szombat)

A szakralitás volt a témája az idei Berzsenyi Helikon Napoknak. A Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság konferenciájának – kisebb megszakításokkal – a kezdetek óta Keszthely ad otthont. A társaság immár 28. alkalommal gyűlt össze a Festetics kastélyban. A konferencián a 2018. évi Berzsenyi-díjat is átadták.
A gróf Festetics György által útjára indított Helikonra utalva nyitotta meg a 28. Berzsenyi Helikon Napokat Dr. Szakály Sándor. Keszthelyen már hagyomány, hogy otthont ad a Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság konferenciájának. A két napos programon rendszeresen részt vesznek a költő leszármazottjai is.

„Nagy örömömre szolgál, hogy itt lehetek a rendezvényen, és ezen már sok éven keresztül minden alkalommal részt veszek. Az meg külön öröm, hogy egy ilyen neves intézmény karolta fel ezt a bizonyos rendezvényt. A kastélynak az előző igazgatója társaságunk tagja volt sok éven keresztül. Ez a társasági tag hozta azt a lehetőséget, hogy a társaság itt találta meg ezt a bizonyos neves Helikon Ünnepségre való ideális helyszínt ebben a kastélyban.” – mondta Dr. Berzsenyi Tibor, Berzsenyi Dániel leszármazottja.

A megjelenteket köszöntötte és a rendezvényt méltatta Keszthely város polgármestere is. Ruzsics Ferenc kiemelte, Berzsenyi Dániel és a Helikon nagyon fontos szerepet játszik a város életében. Jól példázza ezt az áprilisi Helikoni Ünnepségek, ahol több mint 3500 diák vendégeskedett Keszthelyen.A konferencián mindig egy adott témában hallgathatnak előadásokat a résztvevők. A rendezvény előadói idén „Szakralitás a kortárs költészetünkben” címmel szólaltak fel.

„Én azt gondolom, hogy az emberek egyre jobban elgondolkodnak és elmélyednek abban is, hogy a szakralitás, az egyházhoz való kötődés, a hithez, az elmúláshoz, az mit jelentett a számukra, és ez miként jelenik meg az irodalmunkban, akár a régiben vagy akár a jelenlegiben is, a napjaink irodalmában. Ezért választottuk ezt, hiszen a társaságunk alelnöke, Czigány György alelnök úr, aki kitűnő költő, javasolta ezt a témát. Én azt gondolom, hogy sikerült olyan szerzőket, pontosabban olyan előadókat választani, és olyan szerzőkről is beszélnek, akik a magyar irodalomban meghatározó szerepet játszottak vagy játszanak napjainkban is.” – tájékoztatott Dr. Szakály Sándor, a Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke.

A konferencián szó esett Sík Sándor és Nagy Miklós papköltő életművéről, valamint Iancu Laura és a Weöres Sándor utáni nemzedék költészetéről is. A rendezvényen idén is átadták a Berzsenyi-díjat, ezt a társaság vezetősége ez alkalommal Vén Zoltán grafikusművésznek ítélte oda.

„Előttem Czigány György kapta meg, Albert Gábor Kossuth-díjas érdemes művészek, úgyhogy utánuk ez tényleg egy öröm és egy rang. Szegény Albert Gábor tavaly halt meg, úgyhogy emlékszem, a temetésén elmondták a Kossuth-díja mellé, hogy Berzsenyi-díjas. Erre mi büszkék vagyunk, ha egy szűkebb csoport is, de a minőségünk remélem, hogy jó.” – tette hozzá a díjazott.

A két napos rendezvény során a résztvevők nem csak előadásokat hallgathatnak. Minden alkalommal, így ez úttal is ellátogatnak Berzsenyi Dániel szülőházához Egyházashetyére.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8746/berzsenyi-helikon-napok-a-szakralitas-jegyeben/