Bessenyei-díjat kapott Csengei Ágota

2012. augusztus 17. (péntek)

Kiemelkedő közművelődési tevékenysége, kulturális és szervező munkája elismeréseként Csengei Ágota, a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója Bessenyei György-díjban részesült. A kitüntetést az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adta át a Néprajzi Múzeumban csütörtökön.

A Bessenyei György-díj azoknak a népművelőknek adományozható állami kitüntetés, akik a művelődési intézményekben, üzemekben és egyéb területeken kiemelkedő közművelődési tevékenységet folytatnak. A díjat évente – augusztus 20-án – hat személy kaphatja.

Csengei Ágota 2000-től dolgozik művelődésszervezőként a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központban, melynek 2008 évtől igazgatója is. Számtalan program, rendezvény kapcsolódik a nevéhez: kezdeményezésével indult többek között a Balatoni Filmfesztivál, az Aprók táncháza, valamint olyan ismeretterjesztő sorozatok, mint a Pedagógus Szabadegyetem, a Nyitott szemmel, vagy a Bolygó-kór. Aktívan közreműködik Keszthely város ünnepeinek megszervezésében, a Helikoni Ünnepségek és a népszerű Keszthelyi Borünnep rendezésében. Közművelődési tevékenysége mellett jut ideje a Dunántúl területén jótékonysági estek szervezésére, és jelentős karitatív munkát végez a Dévai Szent Ferenc Alapítványnál is.


Kapcsolódó cikkek:
Országosan is példaértékű a keszthelyi kulturális élet
Jubilál az újkori Helikoni Ünnepségek rendezvénysorozata
Lezárult a Goldmark „Jövő Műhely” projektje
60 éves a Goldmark
Éjjel is a Kultúra Magyar Városa Keszthely
A székely főváros és a Balaton fővárosának együttműködése
Megyei kitüntetéseket adtak át az ünnepi ülésen