“Beszélő csontvázak” a múzeumban

2023. november 10. (péntek)
KesztHelyi identitás

Raktárlest tartottak a Balatoni Múzeumban. Az intézmény kicsi, ám annál izgalmasabb antropológiai gyűjteményét és annak érdekes elemeit tárták az érdeklődők elé a Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik elemeként. Kovács Dalma régész a csontokról tartott interaktív előadást – felvillantva, hogy milyen sok információ nyerhető ki egy-egy emberi tetem vázából.

Kovács Dalma régész tartott érdekfeszítő előadást a csontvázakról. A “raktárlesen” sok olyan információt osztott meg az érdeklődőkkel, amikre egy laikus általában nem is gondol. A téma nemcsak a felnőtteket érdekelte.

„Azért jöttem, mert érdekel engem a történelem, és mindenféle csontokat is láthatok itt, meg edényeket, régi pénzérméket is – meg érdekel is.” – mondta el Kincses Gergely.

A bemutatóval betekintést engedtek a kulisszák mögé, mert a múzeumi dolgozók tevékenységével az átlagember elsősorban a kiállításokon, a programokon találkozik. Pedig a háttérben is zajlik a munka, jelesül például a csontvázakkal. Kovács Dalma elmondta: a csont rendkívül “beszédes” és nem csak a nemét lehet megállapítani az elhunytnak.

„Megtapasztalhatjuk azt is, hogy mennyi munkafolyamattal jár, hogy fényt derítsünk arra, hogy esetlegesen miben halhatott meg. A táplálkozási szokásaikba is beleláthatunk. Illetve a viseleti elemeik szempontjából is meghatározhatjuk, hogy férfi, illetve nő volt-e a személy.”

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozva, a Balatoni Múzeum záróeseményeként rendezték meg a “raktárlest”. Az antropológiai kollekció megismerésével párhuzamosan az itt zajló munkába is bepillantást nyerhetett az érdeklődő.

Az intézmény igazgatója Németh Péter úgy véli: különleges programot kínáltak a közönségnek.

„Kicsit speciális, érdekes… Sokakat izgathat, hogy mi lehet a háttérben, mondjuk egy múzeumban – függetlenül attól, hogy mondjuk milyen téma lehet. Az emberi csontok, az emberi maradványok, az mindig egy kicsit hátborzongató lehet.”

Kovács Dalma egy olyan igazságügyi régész, aki az antropológia szakmát igazán szívből műveli. Mivel a Balatoni Múzeumban nem régóta dolgozik, a “raktárles” egyfajta bemutatkozási lehetőség volt számára. Az intézmény a kissé elfeledett antropológiai tevékenységre is rá szerette volna irányítani a figyelmet.

Tüskés Balázs – Keszthelyi TV

Képek