BETEGBIZTONSÁG NÖVELÉSÉRE TÖREKSZIK

2018. január 4. (csütörtök)

Európai uniós támogatást nyert a Keszthelyi Kórház

A BETEGBIZTONSÁG NÖVELÉSÉRE TÖREKSZIK A KESZTHELYI KÓRHÁZ

A Keszthelyi Kórház 195,35 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán. A projekt eredményeképpen az intézményben egységes betegazonosító rendszert vezetnek be és a kórházi fertőzések megelőzésére szolgáló eszközöket vásárolnak. A fejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Az EFOP-2.2.18-17-2017-00051 azonosítószámú, a betegbiztonság növelését célzó projekt megvalósítása során az intézmény a kórházi fertőzések megelőzését és visszaszorítását tartja szem előtt. A levegőfertőtlenítés érdekében költséghatékony működésű, plazmatechnológiás berendezést telepítenek, mely mérsékli a légúti eredetű fertőzések számát, és használatával a felületek újrafertőződése is jelentősen csökken. A kézhigiéné fejlesztését érintésmentes szappan-, fertőtlenítőszer-, kesztyű- és papírtörölköző-adagolók biztosítják majd. Az izolált kórtermek zárófertőtlenítéséhez környezetbarát automatát szereznek be, mely hozzájárul a kórterem és a benne lévő eszközök, valamint a levegő gyors és hatékony megtisztításához. A beruházás kiterjed a hálózati vízellátó rendszer fejlesztésére is: itt vízfertőtlenítő berendezést telepítenek. A felületi tisztítás és fertőtlenítés helyes technikájának oktatására, bevezetésére és ellenőrzésére környezeti infekciókontroll rendszert épít ki a kórház.
Az európai uniós támogatás segítségével megvalósuló beruházás keretében emellett korszerű betegazonosító rendszert vezetnek be, mely a regisztrációval kezdődően végigkíséri majd a beteget az intézményben tartózkodása alatt. A páciensek vonalkóddal ellátott karszalagot kapnak, mely a kezelés során mindvégig biztosítja a pontos adatrögzítést. A kórlapon szereplő személyes adatok, vizsgálati eredmények a karszalagon kódolt formában szerepelnek majd.
A betegellátás minőségének javítását célzó projekt – mely a kórház valamennyi fekvőbetegosztályát érinti – várhatóan 2018 szeptemberében zárul.