Betlehem a templomban

2019. december 11. (szerda)

A Kis Szent Teréz bazilikában 1930-tól építik meg a Betlehemet. Az ünnepvárás idején , a bibliai életkép megjelenítése lelkileg is hangolja a látogatókat az ünnep üzenetére. Az idén a nagyméretű építményt három nap alatt készítették el a bazilikában.
Kicsik és felnőttek egyaránt kíváncsiak a Keszthely legnagyobb templomában megépített Betlehemre, ami az adományperselybe dobott aprópénzért karácsonyi ,szent énekkel is megörvendezteti a látogatókat.

„Minden évben látom amikor készítik és nagyon szép lett az idén is. A gyerekek is nagyon örülnek neki főleg, hogy lehet még karácsonyi éneket is hallani.”- mondta az unokájával érkezett Vecsera János.

A Betlehemet 80 éve építik meg a templombelsőben. Jelenlegi építői tanultak a vörsi betlehem építőktől is, de a régi arculatot , képeket és figurákat is megőrizték. Máig azokat felhasználják.

„1930-ban festette Károly Gyula Betlehemképét ami most is látható,és a Betlehem keretét és a Brokárd atya szerezte be a figuráit Rómában és gyakorlatilag 30-tól minden évben megépítik. Mi a munkálatokba ’89-től kapcsolódtunk be.”- adott tájékoztatást Fülöp István .

A templom hangulatához illeszkedő Jézus születését bemutató életkép 30 féle anyagból készül el évről-évre. Rengeteg mohát, zöldnövényt ,tujaágat használnak az építésnél. Mindig bővül új látnivalóval is a templomi betlehem . Az idei várakozás időszakára építettek egy kősziklát csordogáló patakkal és fa híddal. Aki belép a bazilikába annak a betlehem látványa örömet okoz, de kevesen ismerik az igazi történetét.

„1223-ban volt az első Betlehem amit Assisi Szent Ferenc épített,az volt a vágya,hogy a lélek is találkozni tudjon,a belsőben megtudjon születni az Úr Jézus,s ezt szeretnénk bemutatni. Az első Betlehem mikor épült,akkor péntekre esett Karácsony. S arra gondoltak az egyház elöljárói,hogy böjtölni kell. Assisi Szent Ferenc arra kérte a környezetét,hogy még a falakat is kínálják meg hússal.Jelezve ezzel azt,hogy pénteken az Úr születése napján semmiképpen se böjtöljünk. Hanem az egész lelkünk, az egész életünk valójában ünnepeljen.”- mondta Dr. Fodor János plébános.

A keszthelyi Kis Szent Teréz bazilikában megépített Betlehem , Úr jelenéséig Vízkeresztig látható.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6654-betlehem-a-templomban?fbclid=IwAR0y1_8GbqKPTIfGpoMpFg6QaNeaPu5XtX2fUj6tXYrlZkHxP85MR0-_PH0