Betlehemnek szép határán

2017. november 29. (szerda)

Téli ünnepkörhöz kapcsolódó kiállítás nyílt
”Betlehemnek szép határán „ címmel nyílt meg az a kiállítás melyet a Balatoni Múzeum Közösen rendezett a Marcali Múzeummal. A téli ünnepkör szokásait, eszközeit és dallamait ismerhetik meg a látogatók a színvonalas tárlaton,ahol a főszerepet a magyar nyelvterület egyik legnagyobb bábtáncoltató betlehemes vidékéről, Marcali környékéről származó betlehemek és korhű másolatok kapják. A számos érdekességet kínáló kiállítás anyagát három hónapig láthatja Keszthelyen a közönség.
„Kettős tárlat, három teremben.” Így nyitotta meg a Gyanó Szilvia etnográfus a Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítását. Azt a tárlatot mely a Marcali Múzeummal közös szervezésben hozta el a látogatóknak a téli ünnepkör népszokásainak eszközeit egyúttal ráirányítva a figyelmet megőrzésük fontosságára. A három részből álló,számos érdekességet kínáló tárlat anyagában keszthelyi alkotók munkái ,régi és új tárgyai is bemutatják milyen sokféle eszközzel, figurával, megjelenített történettel, legendával lehet szemléltetni a Karácsonyra való készülődést.

A kiállítás fókuszában a nagyméretű, látványos és a népszokásokat tekintve igazán fajsúlyos bábtáncoltató betlehemek és az azokból készült másolatok állnak.Mivel bábtáncoltató vidéken helyezkedik el Marcali ,ezért fontosnak tartották a szervezők, hogy a múzeumokban őrzött bábtáncoltató betlehemeket összegyűjtsék, az eredetivel megegyező másolatokat is készítsenek és kiállítás keretében megismertessék a közönséggel. Így látható a 1880-as években készült vörsi betlehem, az 19.századi balatonszentgyörgyi ill. a 20 szd-i mesztegnyői betlehem másolata is. Eredeti darabok,mint a 1905-ben készített kéthelyi betlehem is feleleveníti a régi idők hagyományait. A kiállításon a látogató 2018 február 25-ig ismerkedhet a népművészek munkáival, a bábtáncoltató betlehemekkel, és más népszokásokkal,mint a Lucanapi kutyulás, a regölés vagy a szentcsaládjárás.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/8365/teli-unnepkorhoz-kapcsolodo-kiallitas-nyilt/