Bezárt a NépmesePont

2021. június 4. (péntek)

Lejárt a pályázat, így három év után bezárja kapuit a NépmesePont. Az elmúlt évek során számos mesemondással, foglalkozásokkal, koncertekkel örvendeztették meg a keszthelyi és környékbeli családokat. A közösségi térben óvodás és iskolás csoportokat is fogadtak és vendégelőadóknak is teret adtak. A városvezetés bízik benne, hogy a kialakított termek továbbra is programok helyszínei lesznek.

Színes programokkal várták a családokat a NépmesePont záró rendezvényére. A Goldmark Károly Művelődési Központ udvarán megelevenedtek a népi játékok az apróságok nagy örömére. Emellett koncerttel is kedveskedtek a legkisebbeknek. A NépmesePont nagy népszerűségnek örvendett az elmúl években a kisgyerekes családok körében. A szülők szívesen vitték mese- és kézműves foglalkozásra a gyerekeket.

„Mi idestova három éve járunk a NépmesePontba, még gyesen voltunk a kisfiammal otthon, amikor a tudomásunkra jutott ennek a helynek a létezése. Számunkra nagyon fontos a mese, a meseolvasás, így jutottunk el erre a helyre. Nagyon sok mindenkivel találkoztunk, folyamatosan változó volt a nézőközönség, a vendégközönség.” – mondta egy szülő, Hevérné Felföldi Andrea.

A NépmesePont 2018 májusában nyitotta meg a kapuit. A Goldmark Károly Művelődési Központ az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán nyert 80 millió forintot, ebből valósították meg a közösségi teret. Az elmúlt három év során számos színes programot szerveztek. Rendszeresek voltak a meseolvasások és a kézműves foglalkozások, de koncertekkel, színdarabokkal is kedveskedtek a gyerekeknek. A NépmesePont üzemeltetése a foglalkozásvezetőknek is nagy élmény volt.

„Jártunk ugye a Hagyományok Házába képzésre, ahol megtanultuk, hogy a hagyományos mesemondásnak mi a lényege, ez hatalmas élmény volt. Olyan emberekkel meg előadókkal találkozni és tőlük tanulni, akik ebben nagyon benne vannak. Ezzel átszellemülve, ezt így mind hoztuk mindig magunkkal ide a NépmesePontba és azt hiszem, hogy próbáltunk ennek értelmében dolgozni.” – tájékoztatott Tóth Adél, a NépmesePont foglalkozásvezetője.

A NépmesePont nem csak a családoknak, hanem iskolai és óvodai csoportoknak is kínált foglalkozásokat. A közösségi tér célja a népmesekincs népszerűsítése és a gyermekek kompetenciafejlesztése volt. A foglalkozásvezetők a különböző programok során felhasználták a termek dekorációját is, ezek köré is történeteket szőttek, játékokat alkottak. A NépmesePont fontos színtér volt a város életében.

„Több alkalommal vettünk részt programokon a kisunokákkal és mindig nagyon élveztük. Most a záró rendezvényre is eljöttünk együtt, de bízom benne és nagyon remélem és kérem is a Goldmark vezetését, hogy a programok azért ne maradjanak abba, hiszen a hely adott, gyönyörű környezet van, szépen kifestve a helyiségek, a foglalkozások anyaga megvan.” – emelte ki Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

A záró rendezvényen Keszthely alpolgármestere elmondta, a mese nagyon fontos a gyerekek életében. Hozzátette, bár a rendszeres foglalkozások most megszűnnek a NépmesePontban, bízik benne, hogy időről időre megnyitja kapuit a hely egy-egy program erejéig.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8101-bezart-a-nepmesepont