Biciklivel a Balaton partján

2012. június 12. (kedd)

Hatvan darab kerékpárt állított a turisták szolgálatába a Nyugat-balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. Felnőttek és gyermekek egyaránt kölcsönözhetik a járműveket, mégpedig Keszthelytől Zalakarosig.

– Az egész régiót szolgálják a bicajok, amiket térségi pályázat keretében nettó 3,6 millió forintért szereztünk be – mondta el Tar László, a szervezet vezetője, akitől megtudtuk: Keszthelyen, Zalakaroson, Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön és Hévízen (e helyen kistérségi pályázatból már megvalósult a beruházás) vehetik igénybe a szolgáltatást a turisták. – A legfontosabb, hogy bárhol kérhetik a kerékpárt, s bárhol le is adhatják azt. Vagyis nem probléma az, ha például Keszthelyen kölcsönzött biciklivel Zalakarosról már nem akarnak visszajönni.

A szakember szerint a kerékpáros turizmus a Balaton-régióban a mostoha körülmények ellenére egész jól működik, és az új lehetőség még jót tehet neki.

– A kitáblázás meglehetősen gyatra, hiányoznak a térképek, kevés a reklám- és szóróanyag, a kerékpáros turisták mégis özönlenek – folytatta Tar László. – Ez a fejlesztés pedig újabb lendületet adhat, hiszen azok is be tudják barangolni a környéket, akik kerékpár nélkül érkeznek a Balatonhoz.

És a turisztikai irodának számos további, megvalósításra váró fejlesztési ötlete van:

– A Balaton Fejlesztési Tanáccsal együttműködve készítjük a térség kerékpáros koncepcióját, három pont köré csoportosítva. Az első, hogy biztonságosabbá kell tennünk a Bringa körutat, hiszen az számos helyen hagy kívánnivalót maga után. Fontos, hogy kiépüljenek a lecsatlakozó utak, s ennek köszönhetően a – jelenleg elég nehezen megközelíthető – Kis-Balaton is elérhetővé váljon a kerékpáros turisták számára. Harmadsorban pedig a Keszthely–Hévíz nyomvonalat kell megépíteni, minél gyorsabban, hiszen az egy országos, illetve nemzetközi út része lesz. Mindemellett pályázati pénzből végezzük a táblázást, elkészül az okostelefonon is használható digitális térkép, s terveink szerint minősítjük a kerékpárbarát éttermeket, szálláshelyeket.


A régió kerékpáros turizmusát szolgálja az hatvan, összesen hat településen kölcsönözhető jármű, melyet a Nyugat-balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. pályázati pénzből vásárolt. A képen jobbról Tar László, a szervezet vezetője, és munkatársa, Zentai József mutatja be az „arzenál” egy részét. (Fotó: Sámel József)

(forrás: Zalai Hírlap www.zalaihirlap.hu)

Kapcsolódó cikkek:
A keszthelyi turizmus fejlesztése – nyertes TDM-pályázat
Vonzóvá szeretnék tenni a Balatont
Nyertes TDM-pályázat a Nyugat-Balaton régióban
A kétkerekűek szerelmeseire gondoltak a Nyugat-Balatonnál
Törzsutas-program és fürdőjárat a West-Balaton kártyával
Bakancsos termékfejlesztés a Keszthelyi-hegységben