Biztonságban a Balatonnál

2018. augusztus 11. (szombat)

A megnövekedett vendéglétszám miatt nagyobb erőket mozgóst a rendőrség nyáron a Balatonnál. A kapitányságokat a készenléti rendőrség is segíti az idegenforgalmi szezonban. Ilyenkor megnő a vagyon elleni bűncselekmények száma, az óvatlan személyek akár a strandon, akár üresen hagyott otthonukban, nyaralójukban is a bűnözők áldozatává válhatnak.
Sok strandoló szerint a törölközővel letakart táska még mindig megfelelő módja az értékmegőrzésnek. A Városi Strandon bőven látni ilyet, de sok fürdőző még ezt sem teszi meg; több szabadon hagyott, sőt még nyitott táska is hívogatja a bűnözőket. Ez különösen akkor nagy probléma, ha valaki sok pénzt, vagy értéktárgyakat hagy hátra. A rendőrség már szembesült ilyen esettel az idei szezonban.

„A júniusi hónapban előfordult, hogy az idelátogató vendégek közül egy nagyobb értékkel, 400 ezer forinttal ment le a strandra strandolni, azt követően a ruházatában hátrahagyta ezt a nagyobb összegű készpénzt, illetve a telefonját, értéktárgyait, és ezt kihasználva, személyek eltulajdonították a parton hagyott értékét. Úgyhogy mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy lehetőleg akkor minél kevesebb értéket, készpénzt, telefont, bármilyen más használati cikket vigyen le magával a strandra és ne hagyja hátra, vagy amennyiben leviszi, akkor ne hagyja hátra őrizetlenül az ilyen értéktárgyait” – mondta el televíziónknak Dákai Gergő, a Keszthelyi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztályának megbízott vezetője.

Az idegenforgalmi szezonban többször találkozni járőrökkel a strandokon, forgalmasabb helyeken, rendezvényeken. Ebben az időszakban nagyobb számban fordulnak elő vagyon elleni bűncselekmények. Ennek vehetik elejét a rendőrök. Az általunk megkérdezett strandolók azt mondták, odafigyelnek, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává.

„Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy az értékeink megmaradjanak, vagy értékmegőrzőt szoktunk bérelni, most mivel kisbabával vagyunk, így mindig valaki itt van a plédünknél, úgyhogy így most ezt mellőztük” – mondta a városban nyaraló Kiss Diána.

A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság a szezon előtt az MTI-nek azt mondta, hogy az üdülőrégió megfelelő segítséget kap a készenléti rendőrségtől, és a megyei rendőr-főkapitányságok is az aktuális helyzetnek megfelelően csoportosítják át erőiket. Mind az anyagi, mind a technikai, mind a személyi feltételek adottak ahhoz, hogy ha lehet, még a tavalyinál is jobb közbiztonságot teremtsenek a Balatonnál – fogalmazott az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetője. A strandolók örülnek a rendőri jelenlétnek, de sokan úgy vélik, hogy elsősorban rajtuk múlik, hogy ne lopják el értékeiket. Így van ezzel Szabó Anikó is, aki Debrecenből érkezett a Balatonhoz: „Láttunk itt járőrözni azért, figyelnek az értékekre, de nekünk kell vigyázni arra. Eleve úgy jövünk le, hogy kis pénztárca, nem sok pénz, kiszámoljuk, hogy mennyit költünk, drága telefon, ékszerek, logikus, hogy nem hozzuk le, mert minek. És próbálunk úgy bemenni a vízbe, hogy letakarni, vagy mindig itt marad valaki, vagy úgy megyünk be. Tehát ezt nekünk kell megoldani, nem várhatjuk el, hogy a mi értékeinkre vigyázzanak.”

A rendőrség arra is felhívja a strandolók figyelmét, hogy otthonukat, nyaralójukat mindenképpen zárják és még bukóra se hagyják nyitva az ablakokat.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9002/biztonsagban-a-balatonnal/