Biztonságosabb a vasúti közlekedés

2023. május 26. (péntek)

Átadták a kutyás strandhoz vezető felújított vasúti átjárót. Biztonságosabb lett itt a közlekedés. A MÁV soron kívül szervezte meg a munkát. A beruházásra a megnövekedett forgalom miatt volt szükség.

A Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert 2020-ban nyílt meg. Már az első évben rekordszámú látogató érkezett ide, 10.000 főt regisztráltak. A létesítmény miatt megnövekedett a forgalom az odavezető vasúti átjárónál. Eddig András-kereszt és Stop-tábla figyelmeztetett. Abban az évben történt ott egy baleset, melynél csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem volt tragédia. Tavaly azonban halálos szerencsétlenség miatt egy 16 éves fiú veszítette életét.

A vasúti átjárót azóta átépítették. A munka idén márciusban kezdődött. A MÁV 200 millió forintból fény- és félsorompót telepített és 21 méteren leaszfaltoztatta az oda vezető utat. A társaság célja, hogy elősegítsék a balesetek megelőzését.

„2022-ben 90 útátjárós baleset volt a MÁV Zrt. közel 8000 kilométeres hálózatán, és sajnos 34 ember veszítette életét ezekben a balesetekben. Azt kell mondjam, hogy a MÁV Zrt. hibájából az elmúlt 15 évben 0, azaz 0 közúti halálos kimenetelű baleset volt.” – osztotta meg Dr. Pafféri Zoltán a MÁV elnök-vezérigazgatója.

A vasúti átjáró felújítását Nagy Bálint még polgármesterként kezdeményezte. Kiemelte, nagy összefogás jellemezte, hogy létrejöhetett ez a módosítás.

„Nagyon gyorsan, a lehető leggyorsabban előkészítették és meg is valósították ezt az átjárót olyan formában, ami valóban azt gondolom, hogy tényleg a mai kor kihívásainak minden szempontból megfelel. És ami a legfontosabb a közlekedésbiztonságot messzemenőkig megfelelően szolgálja. De természetesen amellett, hogy a MÁV a rendőrséggel, az önkormányzattal együttműködve igyekszik mindent megtenni, konkrétan itt is igyekezett mindent megtenni, hogy a lehetős leggyorsabban m eg tudjon valósulni ez a fejlesztés, nem győzöm hangsúlyozni és felhívni a figyelmet én magam is arra, hogy mi közlekedők tehetünk a legtöbbet a megelőzéssel, az óvatossággal és a megközelítéssel, hogy elkerüljük a közlekedési baleseteket.”

Az átadón Dr. Andor László kapitányságvezető kiemelte, a közlekedési morál javítása fontos cél, ezzel elkerülhetőek lennének a balesetek. Manninger Jenő polgármester hangsúlyozta, a biztonság a legfontosabb, így még nagyobb az öröm, hogy megvalósulhatott a beruházás.

„Ez akkor is szükséges, hogyha itt a balesetek a vezetői figyelmetlenségből adódtak. Mert nyilván az a feladatunk, hogy csökkentsük a balesetek számát. Keszthely közbiztonsága nagyon jó a rendőrség megállapítása szerint is, de a közlekedésbiztonságot azt még fokozni kell.”

A MÁV tavaly indította el az Érj haza biztonságban kampányát. Ennek célja, hogy felhívják a közlekedők figyelmét a körültekintésre és a KRESZ-betartására. A vasúti átjárók megfelelő megközelítésével csökkenhet a balesetek száma.

 

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10389-biztonsagosabb-a-vasuti-kozlekedes

Képek