Bohócgyűjteménnyel és György János Emlékszobával bővült a Játékmúzeum

2021. január 6. (szerda)

150 bohóccal bővült a Vidor Játékmúzeum tárlata. A 150 darabos magángyűjtemény a keszthelyi születésű színész, a 2019-ben elhunyt György Jánosé volt. A kollekciót testvére adományozta a múzeumnak. A kiállítást a színészről elnevezett emlékszobába rendezték be, mely azonnal látogatható lesz, amint a járványügyi szabályok ezt lehetővé teszik.

Vidámak és egyben szomorúak is. Ez a kettősség jellemzi a bohócokat. Ezeknek a lényeknek szimbolikus jelentésük is van. A szakirodalmak szerint egyrészt az ironikus tudat megtestesítői, másrészt az ártatlanság kifejezői. Egyesek szerint a bohócok személyiségeinek kettősségével szimbolizálják a világ összes ellentétpárját. Megosztónak számítanak az emberek körében is, hiszen egyesek szeretik, mások rettegnek tőlük. A keszthelyi születésű színész, György János rajongott a bohócokért. Magángyűjteményét már a nagyérdemű is láthatja.

„150 figurát gyűjtött a művészúr és Zita húga ajánlotta fel a múzeumnak. Ránk bízta az ő emlékét, az ő hagyatékát és a különböző diplomák, különböző elismerések szintén a kiállítás anyag lett. Látszik, hogy egy elég hosszas munka lett az ő gyűjtése, szerethette nagyon.” – mondta el Turi Török Tibor múzeumtulajdonos.

György János nem csak a városban született, középiskolai tanulmányait is helyben, a Vajda János Gimnáziumban végezte. Színészi pályáját az Állami Déryné Színházban kezdte meg. Innen a kecskeméti Katona József Színház szerződtette. 1984-től lett a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulatának színművésze, 2012-től örökös tagja is. Olyan szerepekben láthatta a közönség, mint Miska a Csárdáskirálynőből, Konrád a Sok hűhó semmiért-ből vagy színpadra lépett mint Lázár Ervin Mikkamakkája. A színészt 2003-ban az epizódszereplőknek járó Aase-díjjal is kitüntették, melyet évente négy művész érdemelhet ki.

„Gobbi Hilda, amikor eladta Pesten a házát, abból a pénzből alapította ezt az Aase-díjat. Epigrammák végül is, egy rövid lélegzetű szerepet kapó valakik. De elmondta Gobbi Hilda, hogy sokszor a rövid lehetőség adja azt, hogy nagyon tartalommal kell tölteni, Tehát a főszereplő végigmondhatja különböző hangsúllyal és különböző dinamikával és minőséggel, de neki viszont rövid ideje van, hogy mindent ki kell adnia. És ezt az Aase-díjat kapta ő.” – tette hozzá a múzeumtulajdonos.

A 2019-ben elhunyt művész tiszteletére rendezték be az emlékszobát a Játékmúzeumban. A bohócokat és György János relikviáit most még nem láthatja a nagyközönség. Amint a járványügyi szabályok lehetővé teszik, kinyitják a múzeumot és várják a látogatókat György János emlékszobájába is.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7711-bohocgyujtemennyel-es-gyorgy-janos-emlekszobaval-bovult-a-jatekmuzeum