Borászati látványtár és présgyűjtemény nyílt a Majormúzeumban

2023. június 29. (csütörtök)
KesztHelyi identitás
Borászati látványtár és présgyűjtemény nyílt a Majormúzeumban. A látogatók egy korábban elzárt épületrészt fedezhetnek fel. A térség és hazánk más területeiről származó restaurált műtárgyakat tárnak a vendégek elé. A kiállítóhely hamarosan újabb látványtárat ad át.

A Majormúzeum táborozói az elsők közt nézhették meg az új látványtárat. Zalai és az ország más területéről származó gyűjteményt állítottak ki. 1902-es alsópáhoki prés és a 18. század elején készült zalavári bálványos prés is gazdagítja a tárlatot.

Jól olvasható az 1795-ös évszám ennek az ikerorsós présnek a főfáján. A Baranya vármegyei Mágocsról származik ez a darab. Az újonnan nyílt látványtárnak ez a legrégebbi prése.

Szőlő-, alma- és olajprés is látható itt, de egy 1000 literes hordó is van. Minden műtárgyat restauráltak, a hiányzó elemeket pótolták. A gazdagon díszített kiállítási darabok olyan helyen vannak, ami eddig el volt zárva a látogatók elől.

„Ez egy többlépcsős fejlesztés első eleme, amelyben a látogatók elől eddig elzárt udvarunkat nyitjuk meg és ennek a kincseit mutatjuk meg a vendégeknek. Az egykori Georgikoni tangazdaság juhhodály épületében vagyunk, amely a ’90-es évek vége óta a Magyar Mezőgazdasági Múzeum gyűjteménytára, gyűjteményi raktára” – mondta televíziónknak Rajnai Virág, az MMGM Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely vezetője.

Ezekben az épületekben tárolják azokat a tárgyakat, amik nincsenek kiállítva a fővárosi Mezőgazdasági Múzeumban és a keszthelyi kiállítóhelyen. Az idei évben átalakítják ezeket a raktárakat, hogy a látogatók is megtekinthessék azokat. Elsőként a Borászati látványtár és présgyűjtemény készült el. A fejlesztés folytatásaként július 7-én egy újabb épületrész is megnyílik. A fogatolt járműgyűjtemény látványraktára is a vendégek elé tárul.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek