Borsikerek a Georgikonon

2023. június 22. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Diadalmaskodott a Nemzetközi Egyetemi Borversenyen a Georgikon Pincészet. A Nektár arany-, míg a Georgikon Muskotály ezüstéremmel tért haza a megmérettetésről. A pincészet célja, hogy őrizze és továbbvigye Dr. Bakonyi Károly emlékét, és népszerűsítse az általa nemesített fajtákat.

A májusi csapadék jót tett a szőlőnek, szépen fejlődnek a tőkék a Georgikon Pincészetében. A szakemberek évről évre megméretik az itt készült borokat, és kiváló eredményeket érnek el. Legutóbb nemzetközi mezőnyben álltak helyt a nedűk. A Nektár muskotályos jegyeket hordozó száraz fehérbor, a szőlőfajtát Dr. Bakonyi Károly nemesítette. A tőkék kiemelt odafigyelést igényelnek, különleges ital készül a gyümölcsből.

„A 2022-es évjáratban is úgy volt, hogy folyamatosan, a szüret előtti időszakban heteken keresztül, az adott érési sorrendnek megfelelően figyelemmel kísérjük a szőlőben lévő cukor-sav arányokat. Amikor úgy gondoltam, hogy most optimális a cukor-sav arány – ez tavalyi évben augusztus 13-án volt – a kollégáknak mondtam, hogy a holnapi nap megkíséreljük a szüretet megkezdeni.” – tájékoztatott Szládovics László, a MATE Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. Szőlészeti és Borászati Telepének vezetője.

A Nektár már tavaly novemberben is győzedelmeskedett, az Országos Újbor és Sajtfesztiválon aranyérmet kapott. A Georgikon Muskotály a pincészet egyetlen félédes bora. Nektár és Valentin szőlőt tartalmaz, és nagyon népszerű a vásárlók körében. Ez a bor a Nemzetközi Egyetemi Borversenyen második helyezést ért el. Szépen szerepelt a Cserszegi fűszeres is, a száraz fehérbor kategóriában mindössze két és fél ponttal maradt el a győztestől.

„Azt gondolom, hogy több szempontból is nagyon fontos, hiszen láthatják, hogy itt a Georgikon Pincészetnél milyen kiváló szakmai munka folyik. Illetve mivel egy szakmai bázis, egy gyakorlati hely is vagyunk a jelenlegi hallgatóink számára, egy kiválóan működő, családias pincészetben tudják elsajátítani a szőlészeti-borászati ismereteket. Természetesen a beiskolázás szempontjából is egy nagyon fontos eredmény, a marketing szempontjából, hiszen látják a hozzánk felvételiző hallgatók is, hogy itt milyen kiváló a gyakorlati háttér a szőlész-borász vagy akár a kertészmérnök képzéshez kapcsolódóan.” – tette hozzá Szabó Péter, a MATE Georgikon Campus általános campus főigazgató-helyettese.

A Nemzetközi Egyetemi borversenyen Közép-Kelet Európa felsőoktatási intézményei vettek részt. A MATE Georgikon Campus négy tételt nevezett a megmérettetésre. Az idén ugyan kevesebb induló volt, de így is kiváló borok között állták meg a helyüket a keszthelyi nedűk.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10469-borsikerek-a-georgikonon

Képek