Bővíteni fogják Keszthely közterületi kamerarendszerét

2019. július 5. (péntek)

A városvezetés 18 új egységgel kívánja fejleszteni a hálózatót. Egyes kamerák rendszámfelismerő funkcióval is rendelkezni fognak – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Nagy Bálint, Keszthely alpolgármestere és Horváth István kapitányságvezető. Az eseményen hangsúlyozták, a városlakók és a turizmus szempontjából is kiemelten fontos, hogy még inkább javuljanak a szabálysértési és bűnelkövetési statisztikák.
A Fő tér és a Balaton-part a város legfrekventáltabb területei. Utóbbit 24 közterületi kamera figyeli. Ezekkel együtt összesen 42 ilyen jellegű, működő kamera található Keszthelyen.

A rendszer fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón dr. Horváth István kapitányságvezető kiemelte, minden információ – így a kamerafelvételek is – megsokszorozzák azokat a lehetőségeket, hogy a bűnelkövetőket, szabálysértőket elfogják. Erre keszthelyi példákat is említett a rendőr ezredes.

„Emlékeztetek arra a néhány évvel ezelőtti eseményre, amikor fényes nappal egy bukósisakos. gyalogos férfi egy hölgyet kirabolt. Illetve éppen itt, a mellettünk levő sétányrészen egy német állampolgárt raboltak ki ismeretlen tettesek. Mind a két esetben a felderítésben és a bizonyításban is a kamerafelvételek alapvetően segítettek” – nyilatkozta a kapitányságvezető.

Már 2015-ben kezdődtek egyeztetések a rendőrséggel és szakértőkkel a rendszer fejlesztéséről – mondta el Keszthely alpolgármestere. Nagy Bálint kifejtette, a hálózatot 18 új kamerával kívánják bővíteni. A tervek szerint 10 egység rendszámfelismerő funkcióval fog rendelkezni. Az alpolgármester hangsúlyozta, a kor kihívásainak leginkább megfelelő rendszert kívánnak kiépíteni a szakemberekkel.

„Ez nyilván fontos a városlakók szempontjából is és turisztikai településként kifejezetten fontos a turizmus szempontjából is. Mi abban bízunk, hogy egy olyan rendszert fogunk tudni kialakítani, ami már a bevezető utakat is, illetve akár a mellékutakat is meg tudja figyelni, illetve azokat a közterületeket, akár gépjárműforgalom által, akár gyalogos forgalom által jobban terheltek, azokat is akkor meg tudjuk figyelni” – mondta televíziónknak Nagy Bálint alpolgármester.

Az alpolgármester hozzátette, bíznak abban, hogy az illegális hulladék-elhelyezést is vissza tudják így szorítani. A fejlesztés most a tervezési fázisban van, melyre a keszthelyi képviselő-testület legfeljebb 2,5 millió forint forrást biztosított. A részletes kiviteli tervben határozzák meg a kamerák pontos helyét. Ugyancsak a tervezői feladat a költségek becslése. A tervek szerint szeptemberre ezek a folyamtok lezajlanak, és a képviselők döntést hozhatnak a szükséges költségvetésről.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6185-boviteni-fogjak-keszthely-kozteruleti-kamerarendszeret?fbclid=IwAR1g1Ytkz7qrrYkpQ2Dwyh2VGtjXJNuDev6lK1_IP1-WxfC6cCBoy2_O1Bs