Bővítik a keszthelyi térfigyelő kamerarendszert

2023. április 13. (csütörtök)

Bővítik a keszthelyi térfigyelő kamerarendszert. Az önkormányzat saját forrásból végzi el a fejlesztést. Cél, hogy segítsék a rendőrség munkáját és erősítsék a lakosság biztonságérzetét.

A Keszthelyi Rendőrkapitányságon működik az a központ, ahol az összes köztéri kamera képét látják a szolgálatot teljesítők. Jelenleg 64 kamera pásztázza a tereket, utcákat, a városba bejövő útvonalakat. A rendszer nem csak élőképet ad, hanem rögzíti is a kamerák képét, így a felvételek bármikor visszanézhetőek.

„Közterületek védelme és a közrend fenntartása szempontjából ma már elengedhetetlenül fontos egy olyan rendszer, amit úgy tudunk használni, hogy az az eljárásaink során egyrészt alkalmazható legyen, az igazságszolgáltatás elé is tudjuk tárni azokat a felvételeket alkalomadtán, amelyet ezek a rendszerek elkészítenek. Mindenképpen a közbiztonság fenntartása szempontjából most már elkerülhetetlen, hogy egy-egy ilyen rendszert üzemeltessünk.” – nyilatkozta Kozma István, a Keszthelyi Rendőrkapitányság vezető-helyettese.

2019- ben kezdték el a városi kamerarendszer fejlesztését. Fontos szempont volt, hogy a közlekedők biztonságát szem előtt tartsák. Az elmúlt években is a meglévő kamerák mellett újabbakat szereltek fel. Idén 30 millió forintot saját erőforrásból biztosít a város, hogy további 13 kamerát állítsanak üzembe.

Manninger Jenő polgármester: “Azt tapasztaljuk, hogy ez a biztonságérzetet növeli és a rendőrség munkáját is nagyban segíti. Érthető, hogy régebben mindenkiben volt a térfigyelő kamerákkal szemben talán némi ellenérzés, hiszen általában nem szeretik az emberek, ha megfigyelik őket, ezt senki sem szereti. Viszont sokkal erősebb az a bizalom, ami ennek kapcsán elérhető, a közlekedésbiztonság és a közbiztonság javulásához jelentősen hozzájárul.”

Nagyon jó az együttműködés  Keszthely Önkormányzata és a rendőrség között, ezért tartják fontosnak, hogy olyan közös projekteket tudjanak megvalósítani, ami egymás munkáját segíti. Ilyen a kamerarendszer fejlesztése is.

Nagy Bálint államtitkár: “Szakmai alapokon nyugvó és lakossági igényeket is figyelembe anyag készült el még ’19 végén, legutoljára 2021 szeptemberében, ha jól emlékszem, akkor tartottunk sajtótájékoztatót a tekintetben, hogy ezt a teljes egészében önkormányzati forrásból megvalósult fejlesztés sorozatot, ami most az idei évvel folytatódni tud az eredeti tervek szerint, valóban elérjük azt, hogy a rendőrség munkáját tudjuk segíteni.”

A soron következő fejlesztés során felszerelt kamerák a legmodernebb technikát képviselik.  Tökéletes képet adnak, arcok, rendszámok is felismerhetőek rajta. Cél, hogy ezek kihelyezésével tovább növeljék az lakosság biztonságérzetét.

Tóth András – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10249-bovitik-a-keszthelyi-terfigyelo-kamerarendszert

Képek